,mn0 :: euro2day focus ::
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1320 7 - 11 Ιουλίου 2023


  Άλμα ανάπτυξης από την επενδυτική βαθμίδα

Η ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού, είναι ικανή να οδηγήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα το 2024. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, εξετάζοντας στην τριμηνιαία έκθεσή του τρία διαφορετικά σενάρια εξέλιξης ρυθμού ανάπτυξης και πληθωρισμού, με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο, δημοσιονομική συρρίκνωση 10% στο δεύτερο και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης 2% στο τρίτο.
ΣEΛ. 4



Πληροφορική: μεγάλα σχέδια για τρεις

Στις αρχές του 2020, οι εταιρείες πληροφορικής Entersoft και Epsilon Net διαπραγματεύονταν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, περνώντας απαρατήρητες από τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών και των θεσμικών επενδυτών. Όταν λίγες ημέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας (Φεβρουάριος 2020) ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε θέσει ως στόχο η μετοχή της εταιρείας του να ενταχθεί σε μια τριετία στη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, πολλοί κρατούσαν μικρό καλάθι, πλην όμως ο συγκεκριμένος στόχος επιτεύχθηκε τελικά σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.
ΣEΛ. 15



Κοιλιά στο εξάμηνο για τις μεταλλουργικές


Εκτός από τους μεγάλους εισηγμένους μεταλλουργικούς ομίλους (π.χ. Mytilineos, Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy) σειρά άλλων σημαντικών εταιρειών του κλάδου είναι εισηγμένοι στο Χ.Α. Αν και κάποιοι εξ αυτών προσδοκούν φέτος υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι (π.χ. Mytilineos, Cenergy) δεν συμβαίνει το ίδιο για την πλειονότητα αυτών των εταιρειών.

ΣEΛ. 26



Οι κεντρικοί τραπεζίτες και το… τρίλημμα

Ο Ιούνιος ήταν ένας ασυνήθιστος μήνας για τον κόσμο των κεντρικών τραπεζών, ένας μήνας που θα μπορούσε ενδεχομένως να μείνει στην ιστορία ως μια καθοριστική στιγμή για την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών στις προηγμένες χώρες. Είναι πιθανό να είναι σημαντικός για την πολιτική αυτονομία των επιμέρους κεντρικών τραπεζών και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ανισότητα.

ΣEΛ. 26


Back2Top


Διαβάστε περισσότερα στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr