f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1318 23 - 27 Ιουνίου


Υποτιμημένη ή όχι;

Στη γενική συνέλευση της Fourlis τέθηκε από το επενδυτικό κοινό το ζήτημα ότι η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) της θυγατρικής Trade Estates είναι σχεδόν ίση με την τρέχουσα αποτίμηση ολόκληρου του ομίλου στο ταμπλό του Χ.Α. (άρα μια ένδειξη ότι η τρέχουσα τιμή της ΦΡΛΚ είναι έντονα υποτιμημένη). Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, η Fourlis κατέχει το 88% (και όχι το 100%) της Trade Estates και επίσης ότι η μητρική έχει έναν αξιοσημείωτο δανεισμό, σε μια περίοδο ανοδικών επιτοκίων.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της εισηγμένης Βασίλης Φoυρλής σημείωσε πως η αυτόνομη είσοδος της Trade Estates στο Χ.Α. (τελευταίο φετινό τρίμηνο) θα δώσει μια καθαρότερη εικόνα για την αξία της Fοurlis, όπως επίσης ότι προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η επιδιωκόμενη αύξηση του EBITDA τόσο φέτος όσο και κατά τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τον δανεισμό του ομίλου, αναφέρθηκε ότι οι επενδύσεις των νέων ΙΚΕΑ χρηματοδοτούνται από την Trade Estates, ότι γίνονται προσπάθειες για τη μείωση της δανειακής έκθεσης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» βρίσκεται σε πολύ λογικά επίπεδα.


Θωρακισμένη - προς ώρας

Θυμηθήκαμε και πάλι την αγορά real estate με τη νέα αύξηση των επιτοκίων, που συνδυάζεται με την άνοδο στα κόστη κατασκευής. Ο τομέας πιέζεται τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, χωρίς όμως -προς το παρόν- να υφίστανται αντίστοιχες τάσεις και στη χώρα μας.

Η αγορά δείχνει θωρακισμένη, για να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση του συρμού. Κάποιοι εγχώριοι ειδικοί εκτιμούν ότι, αν η αναταραχή στο εξωτερικό έχει λήξει μέχρι το τέλος του έτους, δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς οι τιμές εδώ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι ακόμη αισθητά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις ξένες αγορές.

Αν όμως η αναταραχή και οι πιέσεις στο εξωτερικό συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα, τότε η θωράκιση μάλλον θα διασπαστεί.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr