f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1312 12 - 16 Μαΐου


Μετά τις εκλογές

Μετά τις εκλογές θα αποσφραγιστούν, όπως πληροφορούμαστε, οι δύο οικονομικές προσφορές για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής, τουλάχιστον 67%, του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για το κρητικό λιμάνι έχει ξεκινήσει, με τον έλεγχο των απαραίτητων δικαιολογητικών να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε περίπτωση, πάντως, που η απόκλιση μεταξύ των δύο προσφορών υπερβαίνει το 10%, το ΤΑΙΠΕΔ θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία υποβολής βελτιωμένων προσφορών από τους δύο μονομάχους του διαγωνισμού, την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Aviareps, που συνδέεται με τον όμιλο IOGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, και τον όμιλο Γκριμάλντι.


Το «μπέρδεμα» και η ερμηνεία

Μπερδεύτηκε η αγορά -και είναι λογικό- με την αναντιστοιχία εισπράξεων που ανακοίνωσε η Lamda Development από το project Ελληνικό και τα λιγοστά σχετικά έσοδα, που ενέγραψε κατά τη χρήση 2022. Οι εισπράξεις της Ελληνικό Α.Ε. δεν συνεπάγονται απευθείας εγγραφή εσόδων. Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια ενέχουν ακυρωτικές ρήτρες, με βάση τα IFRS στην προκείμενη περίπτωση IFRS 15), η λογιστική εγγραφή των εισπράξεων ως έσοδο θα διενεργείται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο της κατασκευής κάθε επιμέρους project. Αυτό εξηγεί την αναντιστοιχία εισπράξεων άνω των 150 εκατ. ευρώ το 2022 για την Ελληνικό Α.Ε. και την εγγραφή εσόδων μόλις στα 22,7 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από πωλήσεις οικοπέδων (βίλες, ΤΕΜΕΣ) θα εγγραφούν ως έσοδο, αφού διενεργηθούν τομές από τις οποίες δεν προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα. Το έσοδο, μάλιστα, εγγράφεται στο σύνολό του (ακόμη και αν η Ελληνικό έχει λάβει μόνο προκαταβολή), καθώς το ακίνητο παραδίδεται στον αγοραστή.

Επομένως το 2023 θα λογιστικοποιηθούν έσοδα από πωλήσεις οικοπέδων υψηλότερα των εισπράξεων και έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων, που θα υπολείπονται των εισπράξεων. Ένας μικρός πονοκέφαλος λογιστικής για τους επενδυτές.

Μείζον για τέτοιου είδους και έκτασης projects είναι το cash flow. Αν εισπράττει, θα εγγράψει και έσοδα, αρκεί να μην εμφανιστούν σοβαρά θέματα στην υλοποίηση.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr