f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1306 31 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2023


Στην τελική ευθεία

Δεν είναι και τελειωμένο, ωστόσο το deal εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat φαίνεται πλέον ότι κινείται ανεμπόδιστα προς την τελική του ολοκλήρωση. Ο αγοραστής -για να επιμένει δεύτερη φορά με σαφώς αυξημένη προσφορά τιμήματος- έχει προφανώς αποφασίσει ότι θέλει να προχωρήσει, ακόμη κι αν τυπικώς δεν έχει λάβει τη σχετική εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για να πράξει τα δέοντα.

Όσο για τον πωλητή, εφόσον κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μέσω Δ.Σ. εξουσιοδότησε τον CEO Θ. Μπουλούτα να ολοκληρώσει τη διαδικασία, φαίνεται ότι πλέον τον απασχολούν οι τελευταίες τυπικές λεπτομέρειες, καθώς το φερόμενο τίμημα (άνω των 215 εκατ.), υπερβαίνει σημαντικά τις προσφορές που υποδέχθηκε μόλις ένα μήνα πριν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως μένουν να αποσαφηνιστούν και να δημοσιοποιηθούν τόσο οικονομικές όσο και επιχειρησιακές πτυχές του deal.


Το λέει και επίσημα

Η αγορά το έχει πάρει απόφαση ότι καμία συστημική τράπεζα δεν θα διανείμει φέτος μέρισμα χρήσης 2022, μετά τις τοποθετήσεις των διοικήσεων Eurobank και Εθνικής στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις και τις εξελίξεις, διεθνώς, στον τραπεζικό κλάδο (λουκέτα σε αμερικανικές τράπεζες, διάσωση της Credit Suisse με «κούρεμα» ομολογιούχων ΑΤ1). Στις οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η τράπεζα δηλώνει και επίσημα ότι δεν θα διανείμει μέρισμα χρήσης 2022.

Η Εθνική αναγάγει την απόφαση μη διανομής στους περιορισμούς που επιβάλλει ο νόμος 4548/2018 όσον αφορά σε διανομή μερίσματος, όμως η αγορά γνωρίζει ότι η ηγεσία του SSM είχε υιοθετήσει συντηρητική στάση όχι μόνο για ελληνικές αλλά και ιταλικές, γερμανικές τράπεζες, η οποία δικαιώνεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

ΥΓ. Σε άλλο σημείο των οικονομικών καταστάσεων της Εθνικής αναφέρεται ότι το Δ.Σ. θα εξετάσει την πρόταση, την οποία θα υποβάλει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας το 2023, με βάση την έκβαση των συζητήσεων με τις εποπτικές αρχές. Προφανώς, πρόκειται για πρωθύστερη διατύπωση που παρέμεινε.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr