f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1301 24 - 28 Φεβρουαρίου 2023


Η δυσφορία και τα ζητήματα

Εντύπωση προκάλεσαν δημοσιεύματα και πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους περί δυσφορίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μεγάλο project ανάπλασης της έκτασης στο Σχιστό και συγκεκριμένα τόσο για τους χειρισμούς της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών όσο και για το ύψος της σύμβασης που καλείται να υπογράψει με τη Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF). Η στήλη δεν γνωρίζει τι ακριβώς θορύβησε τους Ιεράρχες, ωστόσο, εξ όσων κατάφερε να μάθει οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ PPF και Αρχιεπισκοπής παραμένουν ανοιχτοί, ενώ ήδη έχει αποσταλεί η κοστολογημένη σύμβαση προς έγκριση και υπογραφές.

Θυμίζουμε ότι ουσιαστικά το PPF θα αναλάβει την ωρίμανση του project μόνο εάν κι εφόσον υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ οι χρεώσεις ύψους 1,7 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται σε αυτήν αφορούν κυρίως το κόστος των νομικών, τεχνικών, περιβαλλοντικών και μύριων όσων μελετών και ελέγχων απαιτούνται. Η κοστολόγηση γίνεται βάσει κανόνων και επί του ύψους του project, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ και το PPF δεν είναι εταιρεία συμβούλων που κινείται με όρους αγοράς...

ΥΓ. Πάντως το έργο αξιοποίησης 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό διαθέτει μεν «φαραωνικές διαστάσεις», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αξιοποίησης ακινήτων, αλλά δεν διαθέτει προς το παρόν ούτε τη βασική νομιμοποίηση, όπως π.χ. τη χρήση γης.


Τι γίνεται με τα μερίσματα

Η σημαντική άνοδος των τραπεζικών τίτλων από την αρχή του έτους έφερε τις αποτιμήσεις κάποιων εξ αυτών (Eurobank, ΕΤΕ) σε επίπεδα αντίστοιχα με άλλων τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, σε όρους τιμής προς καθαρή ενσώματη αξία. Ως εκ τούτου, η διανομή μερίσματος αρχίζει να καθίσταται κρίσιμη. Η αγορά έχει προεξοφλήσει καταβολή μερίσματος περίπου 0,10 ευρώ από τη Eurobank και περίπου 0,4 ευρώ από Εθνική.

Οι ενδείξεις από πλευράς επόπτη παραμένουν θετικές. Ο Αντρέα Ένρια, πρόεδρος του SSM, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα απέφυγε να συνδέσει τη διανομή μερίσματος με την κλίμακα κινδύνου που είχε καταχωρημένη η κάθε τράπεζα στα. κιτάπια του επόπτη. Τη συνέδεσε μόνο με το επίπεδο των κεφαλαιακών δεικτών.

Επιπρόσθετα, η μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) διευκολύνει τη διατήρηση των κεφαλαιακών δεικτών στο δυσμενές σενάριο (με το στατικό μοντέλο) σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εξέλιξη που διευκολύνει τη διανομή μερίσματος. Υπάρχει, όμως, το ρίσκο μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου, σε περίπτωση μη ανάδειξης κυβέρνησης μετά τις -πρώτες- εκλογές. Και επειδή περισσεύει ο λαϊκισμός, ουδείς θέλει να χρεωθεί τη διανομή μερίσματος από τράπεζες.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr