Ρήτρα. διαζυγίου
Με μια λιτή ανακοίνωση η Παγκρήτια Τράπεζα έβαλε τέλος στην σχέση της με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Το διαζύγιο δεν αποτελεί είδηση, καθώς η διοίκηση της Χανίων προ μηνός είχε κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την Παγκρήτια με ιδιαίτερα σκληρή φρασεολογία.
Η είδηση όμως είναι αλλού: στο MoU που είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Χανίων υπήρχαν ορισμένες ρήτρες. Μία εξ αυτών προέβλεπε πως σε περίπτωση που στράβωνε το deal, η Παγκρήτια θα πρέπει να καταβάλει στην Χανίων αποζημίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ! Όποτε οι μέτοχοι της Παγκρήτιας θα πρέπει να πληρώσουν.
Πληροφορούμαστε πως υπάρχουν κι άλλες ρήτρες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα ενεργοποιηθούν, καθώς όλο και κάποια συνεννόηση θα έχει γίνει.
Ενστάσεις.
Πολλά σχόλια προκάλεσε αποστροφή επικεφαλής οικονομικών μελετών τράπεζας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, για την πραγματική άνοδο του κόστους χρήματος. Ο οικονομολόγος ανέφερε: «Μπορεί τα επιτόκια να ανεβαίνουν, αλλά τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν έντονα αρνητικά, γιατί και ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Άρα, στην πραγματικότητα, το κόστος χρήματος δεν δυσχεραίνεται τόσο όσο θα φανταζόταν κάποιος βλέποντας τις αυξήσεις επιτοκίων».
Ουδόλως συμμερίζονται την άποψή του οι επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση, η οποία πλήρωνε επιτόκιο 4% τον περασμένο Ιούλιο για κεφάλαιο κίνησης, τώρα πληρώνει 6,5%. Οι τόκοι, δηλαδή, που καταβάλλει έχουν αυξηθεί κατά 62,5%. Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι μετακύλησε όλο τον πληθωρισμό στον καταναλωτή, τα έσοδά της αυξάνονται κατά 10%-12%, καλύπτοντας, όμως, το αυξημένο κόστος ενέργειας, πρώτων υλών, μεταφοράς κ.ά.
Η δε εξυπηρέτηση δανεισμού (κεφάλαιο κίνησης) είναι ακριβότερη κατά 5-6 φορές σε σχέση με τον πληθωρισμό. Γι' αυτό και από το καλοκαίρι οι τράπεζες ξεκίνησαν να περικόπτουν/ψαλιδίζουν το περιθώριό τους (spread) σε καλούς εταιρικούς πελάτες, προκειμένου να αντισταθμίσουν την άνοδο του Euribor. Σωστά;
|