f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1293 29 Δεκεμβρίου 2022 - 3 Ιανουαρίου 2023


Έπιασε διάνα

Τον Νοέμβριο, όταν τα συμβόλαια φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο (TTF) ήταν στα 160 ευρώ/Mwh και πολλοί αναλυτές προέβλεπαν ακόμα υψηλότερες τιμές, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς ήταν ο μόνος που είχε άλλη άποψη. Είχε προβλέψει ότι «προς το τέλος του έτους το TTF θα είναι στα 100 ευρώ/Mwh». Δεν θα μπορούσε να πέσει πιο. διάνα! Στις 21/12 η τιμή του TTF υποχώρησε οριακά κάτω από τα 100 ευρώ/Mwh, ακολουθώντας μια σταθερά πτωτική πορεία τα προηγούμενα 24ωρα.

Και μιας και είπαμε τα «καλά νέα», να σας πούμε και τα κακά μαντάτα. Στην ίδια τοποθέτησή του, ο γνωστός επιχειρηματίας είχε συμπληρώσει ότι η τιμή του φυσικού αερίου μετά την πτώση «θα ανεβεί ξανά και αρκετά από την άνοιξη του 2023».

Προσδεθείτε.


Φρένο λόγω κόστους

Η επίδραση της ανόδου του κόστους υλικών και ενέργειας έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται έντονα στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία μετά το πρώτο δίμηνο του 2022 υποχωρεί σημαντικά. Στο οκτάμηνο, σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές χρήσεις, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής, με μόνη εξαίρεση την κατηγορία των ξενοδοχείων, η οποία διατήρησε θετικό πρόσημο.

Έτσι, σε ετήσια βάση, καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί στον αριθμό νέων αδειών για την κατασκευή γραφείων (-8%) και καταστημάτων (-31,5%), ενώ υψηλοί είναι και οι ρυθμοί μείωσης σε όρους όγκου (-18,8% και -26,6% αντίστοιχα). Αντίθετα, στον τομέα των ξενοδοχείων, η εικόνα είναι θετική ως προς τον αριθμό των νέων αδειών (32%) παρά τη μικρή κάμψη σε όρους όγκου.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr