f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1289 2 - 6 Δεκεμβρίου 2022


Στο καλάθι του. αγοραστή

Οι συζητήσεις με την αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ναυάγησαν και έτσι λιανέμπορος από την περιφέρεια βρίσκεται σε αναζήτηση νέου αγοραστή. Και, όπως λέει καλή πηγή της στήλης, έχει χτυπήσει την πόρτα πολύ μεγάλου λιανέμπορου. Το αν θα έρθουν εις γάμον κοινωνία θα φανεί. Μέχρι στιγμής πάντως οικονομικός έλεγχος δεν έχει γίνει, οπότε ό,τι και να πούμε είναι πρόωρο.

Αυτό που δεν χωρά, όμως, αμφιβολία είναι ότι τουλάχιστον 10 μικροί περιφερειακοί παίκτες έχουν βγει στη γύρα αναζητώντας στέγη. Αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκονται κατ' ανάγκη στο κόκκινο. Αντιθέτως κάποιοι έχουν ένα καλά στημένο μαγαζί στις περιοχές τους, ικανοποιητικό τζίρο, ταμειακά διαθέσιμα και κέρδη.

Τώρα, θα πείτε, γιατί πουλάνε; Είτε γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση είτε γιατί είναι πολλοί οι μέτοχοι και πολλές οι φωνές στη διοίκηση, είτε γιατί η πίεση από τους μεγάλους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν και άλλες δραστηριότητες, π.χ. στη ναυτιλία, στο χονδρεμπόριο κ.ά., και κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να φύγουν τώρα και να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.


Λείπει ο «ανταγωνισμός»

Την ώρα που η Λαγκάρντ μας λέει περί ενδεχόμενης «δυσάρεστης έκπληξης» προσεχώς στο μέτωπο του πληθωρισμού κι ενώ αρκετοί αναλυτές αναμένουν περιβάλλον υψηλών (ή έστω σημαντικά υψηλότερων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) επιτοκίων για τα επόμενα χρόνια, τα επιτόκια τραπεζικών καταθέσεων, παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας τους πελάτες των τραπεζών στο έλεος του πληθωρισμού. Διότι με πληθωρισμό κοντά στο 9% και επιτόκια κάτω και από τη μονάδα, προφανώς ο καταθέτης βλέπει τα χρήματα του να μειώνονται σημαντικά, ακόμη και μέσα σε ένα δωδεκάμηνο.

Η κυβέρνηση πιέζει τους τραπεζίτες να τα αυξήσουν (τους πιέζει για πολλά θέματα το τελευταίο διάστημα ενόψει και των εκλογών), οπότε κάποιο «τυράκι» θα λάβουν προσεχώς οι δύσμοιροι καταθέτες, υπάρχει όμως κάτι άλλο που έχει ίσως ευρύτερη σημασία. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι παλιές αμαρτίες εξακολουθούν να παιδεύουν τις τράπεζες, εμποδίζοντας την προσφορά υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες, το εντυπωσιακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άλλοι παίκτες στη χώρα μας, χωρίς παλιές αμαρτίες, να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, αυξάνοντας τον «ανταγωνισμό». Στο όνομα του οποίου οι πάντες μεν ομνύουν, αλλά στη. θεωρία!



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr