:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1287 18 - 22 Νοεμβρίου 2022


ΚΟΝΤΡΑ
ΣΤΙΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ


Τα καταστροφικά σενάρια που διαψεύστηκαν,
οι πραγματικοί κίνδυνοι, τα δεδομένα στην οικονομία και στο Χ.Α.


Ο
ι διεθνείς παράγοντες και οι επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να προβλέπουν έναν πολύ δύσκολο φετινό χειμώνα, με την Ευρώπη να μπαίνει σε ύφεση, τον πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια να αυξάνονται και την ελληνική οικονομία να χάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανοδικής δυναμικής της. Πολλά γνωστά χρηματιστηριακά «σπίτια» αναμένουν και νέα υποχώρηση στις τιμές των μετοχών στις διεθνείς αγορές, εκτιμώντας ότι το πρόσφατο rebound έχει συγκυριακό χαρακτήρα και είναι περιορισμένης διάρκειας.

Τέλος, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χτυπούν κάθε είδους καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις και τις εμπορικές τράπεζες αντίστοιχα, έτσι ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις.

Πάντως, κανείς εκ των παραπάνω δεν έχει συνεκτιμήσει τις θετικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου σε μια σειρά από μέτωπα. Η ουσία είναι ότι μπορεί το μέλλον να παραμένει ιδιαίτερα ασταθές και οι κίνδυνοι να είναι μεγάλοι, ωστόσο το παιχνίδι έχει κυλήσει μέχρι τώρα με πολύ μικρότερες απώλειες από αυτές που φοβόμασταν ολόκληρο το καλοκαίρι. Και πιθανόν τα πράγματα να εξελιχθούν κατά τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον. Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγήσει πιθανότατα σε σημαντικά κέρδη τους «τολμηρούς» που θα τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr