f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1285 4 - 8 Νοεμβρίου 2022


Δεν ανησυχούν

Επικαιροποιημένα business plans έχει ζητήσει η ΕΚΤ από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με αφορμή την αβεβαιότητα, που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και το περιβάλλον ύφεσης/στασιμοπληθωρισμού, στο οποίο βυθίζεται η Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, οι εγχώριες συστημικές απέστειλαν, ως την 31η Οκτωβρίου, ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο, για την υλοποίηση ως το τέλος του 2023 του business plan. Δεδομένου ότι καμία εξ αυτών δεν είχε προϋπολογίσει όφελος από το cash arbitrage στα μοντέλα της, δεν απαιτήθηκε επικαιροποίηση σε αυτό το σκέλος.

Το δυσμενές σενάριο όλων των τραπεζών προβλέπει σχηματισμό υψηλότερων προβλέψεων (αύξηση του cost of risk), λόγω νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. H επίπτωση, όμως, υπερκαλύπτεται από τα αισθητά υψηλότερα καθαρά έσοδα τόκων, λόγω ανατιμολόγησης του υπολοίπου χορηγήσεων.


Τρίβουν τα μάτια τους

Τρίβουν τα μάτια τους στις τράπεζες από την ηρεμία που επικρατεί στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια. Δεν έχουμε δει καμία αξιοσημείωτη καθυστέρηση, είναι το μήνυμα που μεταδίδουν τα αρμόδια στελέχη αλλά και οι επικεφαλής τους.

Την ίδια στιγμή, ζουν ακόμη ένα παράδοξο, την αύξηση των καταθέσεων. Για να περιγράψει την κατάσταση ένας εκ των υψηλόβαθμων στελεχών έλεγε στη στήλη: «Το τριήμερο απέδειξε ότι υπάρχει χρήμα»! Αναφερόμενος προφανώς στις αυξημένες πληρότητες σε όλους τους δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς ανά την Επικράτεια.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr