:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1283 21 - 25 Οκτωβρίου 2022


ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΗΣ

- Τα δεδομένα και τα πιθανά σενάρια για την αγορά

- Πώς αντιδρούν στη συγκυρία η οικονομία
και οι εισηγμένες


του Στέφανου Κοτζαμάνη


Παρά την υποχώρηση που σημειώνει η τιμή του φυσικού αερίου, η επενδυτική αγορά θα πρέπει να ξεχάσει τουλάχιστον για το ορατό μέλλον την κανονικότητα της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς οι αβεβαιότητες που καλείται να αντιμετωπίσει τον προσεχή χειμώνα, είναι πολλές και έντονες.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ωστόσο η ελληνική οικονομία δείχνει επί του παρόντος να αντέχει και επιπλέον να έχει περισσότερο αμυντικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενόψει του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα.

Οι υγιείς εισηγμένες εταιρείες, από την πλευρά τους, με προίκα τις ισχυρές κερδοφορίες των τελευταίων ετών, έχουν σημαντικό λίπος και εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον των ξένων για deals σε τράπεζες και τουρισμό κυρίως, αλλά και επιχειρήσεις άλλων κλάδων, δείχνει πως η τρέχουσα συγκυρία αντιμετωπίζεται περισσότερο ως «κακή παρένθεση» παρά ως μια μακροχρόνια πληγή.

Σε κάθε περίπτωση, στους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία και οι εισηγμένες εταιρείες καλούνται να περάσουν ένα απαιτητικό τεστ κοπώσεως, που αν το αντιμετωπίσουν χωρίς να. βρέξουν πολύ τα πόδια τους, τότε θα δούμε πιθανότατα και μια μεγάλη αύξηση στις τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr