:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1281 7 - 11 Οκτωβρίου 2022


ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ 2023

- Τα μηνύματα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού

- Το εκτιμώμενο «αντίκρισμα» στο Χ.Α.
και οι πιθανοί κίνδυνοι για τις εισηγμένες


«Α
ν τελικά οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας που αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 επαληθευτούν στην πράξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές μετοχές», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς, συμπληρώνοντας: «Είναι προφανές ότι το προσχέδιο βασίστηκε σε πολλές παραδοχές που είναι αβέβαιες και πως ο προϋπολογισμός πολύ πιθανόν να χρειαστεί να ξαναγραφεί αρκετές φορές μέσα στους επόμενους μήνες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, κατά την τελευταία πενταετία, οι ελληνικοί προϋπολογισμοί είναι αξιόπιστοι και επιβεβαιώνονται στο τέλος κάθε χρονιάς. Μάλιστα, τόσο πέρσι όσο και φέτος, η επίδοση του ΑΕΠ εξελίχθηκε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικά».

Το σκεπτικό του χρηματιστηριακού παράγοντα είναι προφανές: Τα εταιρικά κέρδη του 2021 ήταν περίπου κατά 40% υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα του προπανδημικού 2019 και επιπλέον τα φετινά αποτελέσματα των εισηγμένων ομίλων θα είναι πολύ μεγαλύτερα των περσινών, έστω κι αν επιβραδυνθούν κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς.

Άρα, με περίπου διπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2019, στο τέλος του οποίου ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν ψηλότερα από τις 900 μονάδες, το μέσο P/E των μετοχών θα φαντάζει. τζάμπα.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr