f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1277 9 - 13 Σεπτεμβρίου 2022


Άλλες εποχές

Χωρίς τέλος τα deals στην πληροφορική, με την εισηγμένη να ανακοινώνει πρόσφατα την απόκτηση του 60% της Adaptera έναντι 1,8 εκατ. ευρώ. Το να αποτιμάς το σύνολο μιας εταιρείας τεχνολογίας (της Adaptera) προς 3 εκατ. ευρώ, όταν έχει μηδενικό καθαρό δανεισμό και σημειώνει EBITDA 470.000 ευρώ, μόνο ακριβό δεν το λες. Γενικότερα, το σύνολο σχεδόν των εξαγορών που είδαμε κατά την τελευταία διετία από εισηγμένες εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής έγινε σε πολύ λογικές αποτιμήσεις, με δείκτες P/E σαφώς ελκυστικότερους από αυτούς που διαπραγματεύονται οι ίδιες στο ταμπλό του Χ.Α.

Οι εξαγορές σε πολύ λογικές αποτιμήσεις αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά πληροφορικής είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του 2000, όταν ο κλάδος είχε στιγματιστεί παντοιοτρόπως.


Το ενδιαφέρον παραμένει

Μπορεί ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ να πούλησε την παλιά Άνεμος -άρα το σύνολο του χαρτοφυλακίου του σε ΑΠΕ στη Motor Oil- πετυχαίνοντας ένα από τα μεγαλύτερα deals του 2022, ωστόσο φαίνεται ότι διατηρεί το ενδιαφέρον για τον τομέα παραγωγής ενέργειας. Αλλιώς δεν εξηγείται η πλήρης εξαγορά της ΡΕΑ Αιολικής, την οποία πραγματοποίησε στο β' τρίμηνο της χρονιάς (και διατηρείται εκτός της περιμέτρου της συμφωνίας με τη Mοtor Oil) και η οποία σκοπεύει να αναπτύξει αιολικό πάρκο 18,4 MW στη Φωκίδα.

Παρεμπιπτόντως να υπογραμμίσουμε και την αξία του. ασημικού, το οποίο αναμένεται να μεταβιβαστεί στη Mοtor Oil έως το τέλος του 2022. Στο α' εξάμηνο της χρονιάς τα κέρδη EBITDA του κλάδου ανήλθαν σε 43,4 εκατ. ευρώ έναντι 40,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 6,7%. Το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 80,9%, ήτοι 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο εκείνου της αντίστοιχης περσινής περιόδου (78,7%).



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr