f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1270 22 - 26 Ιουλίου 2022


Προσεχώς. μουρμούρες

Δεν πρόσεξαν πολλοί το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να επιβάλει όχι μόνο στις εταιρείες ενέργειας αλλά και στις τράπεζες της χώρας «φόρο υπερκερδών» (windfall tax), επειδή, λέει, ανεβαίνουν τα επιτόκια. Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, καθώς η άνοδος των επιτοκίων δεν συγκρίνεται σε ένταση με την άνοδο των τιμών στο ρεύμα ή στη βενζίνη, αλλά και διότι οι ισπανικές τράπεζες ουδόλως στηρίχθηκαν στο διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια είχαν πέσει στα τάρταρα.

Στα δικά μας τώρα, δύσκολο η κυβέρνηση να γίνει μιμητής, όχι μόνο για λόγους ιδεολογικούς αλλά και πρακτικούς, καθώς οι ελληνικές τράπεζες μόνο υπερκέρδη δεν βγάζουν ως τώρα. Ωστόσο, επειδή εκτός από τη φτώχεια... γκρίνια φέρνει και η μιζέρια στο περιβάλλον, οι κόντρες κυβέρνησης - τραπεζιτών για ευαίσθητα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι ανακτήσεις δανείων, έχουν ήδη ξεκινήσει. Κι αναμένεται να συνεχιστούν, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, με τη μουντάδα του χειμώνα.


Προσοχή στους μικρομεσαίους

Αισιόδοξα τα μηνύματα που έστειλε έρευνα της EY για την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν και τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης. Αυτό γιατί πέρα από θέματα που ξέρουμε, όπως η βελτίωση των δεξιοτήτων, η υποστήριξη της καινοτομίας και η μείωση της φορολογίας, καταγράφεται σε περίοπτη θέση η ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μπορεί να προκαλεί απορία ο λόγος για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές αποδίδουν σημασία στη στήριξη των ΜμΕ. Η εξήγηση ωστόσο είναι απλή. Για να προχωρήσει μια σημαντική επένδυση, χρειάζεται να υπάρχει ένα υγιές οικοσύστημα σύγχρονων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσω του οποίου θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να αναπτύξουν συνεργασίες. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα, που ως μικρομεσαίες κατατάσσεται το συντριπτικό 99,9% των επιχειρήσεων!



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr