f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1269 15 - 19 Ιουλίου 2022


Μεγάλες και. πράσινες

Τι ενώνει τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες στη χώρα μας; Οι μετακομίσεις που απορρέουν από την ανάγκη να βρουν περισσότερους, αλλά και πιο ποιοτικούς χώρους, συμβατούς με τις επιταγές της εποχής για πράσινα γραφεία.

Πέρα από την τελευταία είδηση ότι η PwC μίσθωσε υπό κατασκευή γραφεία επί της Λ. Κηφισίας με developer την Dimand, ακούμε πως η KPMG μεταφέρεται από την Αγία Παρασκευή στη Λεωφόρο Συγγρού και στο γραφειακό συγκρότημα που έχει αναπτύξει η Prodea με την επωνυμία «The Wave».

Την ίδια ώρα, οι Prodea και Dimand φέρονται να υπογράφουν τα τελικά μισθωτήρια συμβόλαια για το δεύτερο μέρος της κοινής τους επένδυσης στη Λ. Συγγρού (Λαγουμιτζή). Υπενθυμίζεται ότι ένα μέρος του συγκροτήματος θα καταλειφθεί από την Generalli και το υπόλοιπο από ακόμη μία πολυεθνική. Το επίσημο exit από την εν λόγω επένδυση για την Dimand τοποθετείται στις 23 Ιουλίου. Άρα κάπου εκεί, θα μάθουμε και τον νέο μισθωτή.

Δεδομένου ότι οι ελεγκτικές και συμβουλευτικές απλώνονται και στην περιφέρεια, πληροφορίες αναφέρουν πως -και πάλι- η Dimand αναπτύσσει τα νέα σύγχρονα γραφεία της Deloitte στην Πάτρα.


Τα «συν» και τα «πλην» μιας Οδηγίας

Πόσα «συν» και πόσα «πλην» τελικά μετρούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το τελικό κείμενο της Οδηγίας του Ευρωκοινοβουλίου για την εφαρμογή των κριτηρίων ESG;

Αναμφίβολα, το πιο θετικό νέο αφορά τις μικρομεσαίες εταιρείες που μόνο εθελοντικά (για να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με τράπεζες, προμηθευτές, πελάτες, επενδυτές, κ.ά.) θα κληθούν να εφαρμόσουν τα κριτήρια και μάλιστα μια. light έκδοσή τους. Αυτό απαλλάσσει τη χώρα από μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς το αντίθετο θα έβαζε σε μεγάλες περιπέτειες και κόστη τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Ένα δεύτερο «συν» είναι ότι η υποχρέωση προσαρμογής των μεγάλων -εισηγμένων στο Χ.Α. και μη- επιχειρήσεων (πωλήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ, απασχόληση πάνω από 250 άτομα) δεν ξεκινά το 2023 όπως αρχικά αναμενόταν, αλλά από τη χρήση του 2024, και θα ελεγχθεί το 2025.

Ποιο είναι το «μείον»; Ότι από 1/1/2026 (έλεγχος από το 2027) θα πρέπει να προσαρμοστούν στα κριτήρια ESG όσες μικρομεσαίες εταιρείες διαπραγματεύονται σε χρηματιστηριακές αγορές και αυτό ενδεχομένως να μη βοηθήσει την προσπάθεια του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να τις προσελκύσει...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr