Για «γενναία» ΑΜΚ
Πρόταση στους μετόχους για αύξηση κεφαλαίου προτίθεται να κατεβάσει στην τακτική γενική συνέλευσή της στις 10 Σεπτεμβρίου η διοίκηση της ΑΝΕΚ. Υπό τη νομική διατύπωση «λήψη απόφασης για την υιοθέτηση μέτρου του άρθρου 119 του ν. 4548/2018» κρύβεται το πρόβλημα της αρνητικής καθαρής θέσης της εταιρείας.
Προς το παρόν, το Δ.Σ. έχει βάλει το θέμα στην ατζέντα, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Στην πιάτσα όμως ακούγεται ότι προτίθεται να καταθέσει εισήγηση για «γενναία» ΑΜΚ. Αν επιβεβαιωθεί ενδεχομένως να επιταχυνθούν οι εξελίξεις ως προς την προσπάθεια διάσωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση διάσωσης της AΝΕΚ από την Attica Group πάγωσε μετά την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης.
Τι φέρνει η ολοκλήρωση του deal
Δημοσιεύτηκε η δημόσια πρόταση της Allianz για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης και όλα δείχνουν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος αποτελεί απλά θέμα λίγου χρόνου. Αναμφίβολα, με τις καλύτερες αναμνήσεις θα αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς μέσα στην εξαετή παρουσία της κατέγραψε τρελές αποδόσεις και εισέπραξε παχυλά μερίσματα.
Η όλη υπόθεση είχε αρχίσει το 2016 όταν -για εποπτικούς λόγους- η Τράπεζα Πειραιώς είχε πιεστεί να εκποιήσει το 30% που κατείχε στην ΕΥΠΙΚ, με την EBRD να αποκτά το 15% προς 1,5 ευρώ ανά μετοχή.
Με δεδομένο, ότι η τρέχουσα δημόσια πρόταση γίνεται στα 7,80 ευρώ, μιλάμε για κεφαλαιακά κέρδη 420%, πέραν των υψηλών μερισμάτων που καρπώθηκε στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ο υπερεθνικός οργανισμός.
Παράλληλα, η πώληση της Ευρωπαϊκής Πίστης στους Γερμανούς της Allianz σε συνδυασμό με το πέρασμα της Εθνικής Ασφαλιστικής στους Αμερικανούς του CVC, οδηγούν στον πλήρη αφελληνισμό του ασφαλιστικού κλάδου ζωής, καθώς δεν θα υπάρχει εταιρεία ελληνικών μετοχικών συμφερόντων με αξιοσημείωτο μερίδιο αγοράς.
Σύμφωνα με άλλους, ωστόσο, η κίνηση αυτή οδηγεί σε μια εγχώρια αγορά που θα απαρτίζεται από μεγαλύτερα και ισχυρότερα κεφαλαιακά σχήματα, τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογικών εξελίξεων.
|