f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1264 10 - 14 Ιουνίου 2022


Νέο άλμα εις ύψος!

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες για τη φετινή τουριστική σεζόν, με επαγγελματίες και φορείς της αγοράς να βάζουν ήδη τον πήχη των εσόδων στα 15 δισ. ευρώ ή το 80% του ρεκόρ 2019 (βλ. αναλυτικά στη σελ. 15), παρά το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το παγκόσμιο ράλι του πληθωρισμού. Και πώς να μην βάλεις ψηλά τον πήχη, όταν διεθνή μέσα αφιερώνουν ύμνους για τη χώρα μας. «Greece is the word for summer holidays» («Ελλάδα είναι η λέξη για τις καλοκαιρινές διακοπές») είναι ο τίτλος σε αφιέρωμα των «Financial Times» που περιλαμβάνει προτάσεις για διακοπές στη χώρα μας.

Την αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι μοιράζονται και μεγάλοι tour operators καθώς πολλοί Ευρωπαίοι έχουν συσσωρεύσει καταθέσεις τους μήνες των lockdown και διψούν για. θάλασσα. Η TUI εκτιμά, μάλιστα, ότι θα γυρίσει φέτος σε κερδοφορία, μετά από δύο χρόνια ζημιών. Η δε Booking Holdings μιλά για ρεκόρ στη φετινή σεζόν.

Λεφτά υπάρχουν.


Έρχονται. λεφτάκια

Ακόμη και εντός του Ιουνίου ενδέχεται χιλιάδες εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες να λάβουν από τον ΕΦΚΑ επιστροφές από τα ποσά που λανθασμένα παρακρατούσε για τρία ολόκληρα χρόνια ο ΕΦΚΑ. Το θέμα ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, μετά την εντολή που υπέβαλε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, στη νομική του υπηρεσία, να υποβάλει μήνυση κατά του Ταμείου υποστηρίζοντας ότι αρνείται την επιστροφή των χρημάτων.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για χρήματα που φθάνουν ακόμη και τα 600 ευρώ και τα αντιστοιχούν σε ποσά από «παράνομη παρακράτηση» κατά το διάστημα 1/1/2017 έως 31/1/2020, ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου Υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.

Το μειωμένο ποσοστό οφείλεται στην εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύει με βάση το νόμο 4387/2016, γνωστό και ως «Νόμο Κατρούγκαλου». Παρά την έκδοση και σχετικής εγκυκλίου τον Μάρτιο του 2020 (εγκύκλιος Νο.11), ο ΕΦΚΑ δεν έχει ακόμη επιστρέψει σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους αναδρομικά χρήματα.

Πλέον και μετά από διαπραγματεύσεις μηνών, φαίνεται πως ήρθε η ώρα επιστροφής των παρακρατηθέντων. Η διαδικασία θα γίνει μέσω των εργοδοτών, εν προκειμένω των τραπεζών και των πρώην ΔΕΚΟ, με τις οποίες έχει έρθει σε συνεννόηση ο ΕΦΚΑ να υποβάλουν τις νέες διορθωμένες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), ώστε να διαπιστωθούν τα ποσά που κακώς παρακρατήθηκαν. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να προβούν σε κάποια διαδικασία, να υποβάλουν αιτήσεις κ.λπ. Αρκεί λίγη αναμονή.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr