f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1263 3 - 7 Ιουνίου 2022


Έχουμε δρόμο ακόμη…

«Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα», λέει η γνωστή παροιμία, η οποία κουμπώνει γάντι με την περίπτωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εξυγίανσή τους, με βάση δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, θα έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή ήδη από τα μέσα Μαΐου.

Η προθεσμία παρήλθε και πλέον η κατάθεση στη Βουλή τοποθετείται πιθανότατα μέσα στον Ιούνιο, υποστηρίζει κυβερνητικός αξιωματούχος στη στήλη.

Το Νομοσχέδιο πάντως παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο και αυτό από μόνο του, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «Είναι μια θετική εξέλιξη. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί η εταιρεία και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Βέβαια, για να βγει λευκός καπνός και να ολοκληρωθεί το σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται να διευθετηθούν κάποιες «λεπτομέρειες» από το υπουργείο Οικονομικών και -πρωτίστως- από το Εθνικής ’μυνας. Εκτός από τον σκόπελο της κατάθεσης στη Βουλή, επιπροσθέτως απαιτούνται οι εγκρίσεις από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το αρμόδιο δικαστήριο βάσει του πτωχευτικού νόμου.

Κοινώς έχουμε δρόμο…


Φιλόδοξος στόχος

Στο 7% ως το τέλος της φετινής χρονιάς και στο 3% ως το τέλος του 2024 προβλέπεται να υποχωρήσει το NPE ratio του ομίλου Alpha, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE plan), που κατέθεσε η τράπεζα στον SSM στις 31 Μαρτίου.

Το επικαιροποιη΅ένο σχέδιο στοχεύει να ρίξει το απόθεμα των NPEs σε 1,4 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2024 (NPE ratio 3%) μέσω περαιτέρω πωλήσεων/τιτλοποιήσεων και οργανικών δράσεων. Οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις θα διενεργηθούν κατά κύριο λόγο φέτος. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, φέτος θα τρέξει η τιτλοποίηση «Solar», η οποία αφορά στην πώληση χαρτοφυλακίων ΅η εξυπηρετούμενων δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καθώς και πωλήσεις επιλεγμένων ναυτιλιακών και επιχειρηματικών απαιτήσεων, δανείων χρηματοδοτικών μισθώσεων (leasing) και απαιτήσεων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής αξίας προ απομειώσεων 1,2 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα σχημάτισε στο πρώτο τρίμηνο πρόσθετες προβλέψεις 57 εκατ. ευρώ για κάποια από τα παραπάνω προς πώληση στοιχεία και εκτιμά ότι το υπόλοιπο της επίπτωσης από τον υπολογισμό των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού κινδύνου, με βάση τις εκτιμώμενες τιμές πώλησης, θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr