f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1242 11 - 16 Ιανουαρίου 2022


Ψήφος εμπιστοσύνης στον. εαυτό τους

Μπορεί το κλίμα των τελευταίων χρηματιστηριακών συνεδριάσεων του 2021 να χαρακτηρίστηκε από συναλλακτική άπνοια, πλην όμως κάθε άλλο παρά έλειψαν οι εταιρείες που προχώρησαν σε αγορές ιδίων μετοχών και εκείνες που ανακοίνωσαν πρόσθετες χρηματικές διανομές (π.χ. Jumbo, Attica Group, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ). Μεταξύ των εταιρειών που προχώρησαν πρόσφατα σε αγορές ιδίων τίτλων συγκαταλέγονται η Profile, η Space Hellas, η Ideal, η Inform Λύκος, τα Πλαστικά Θράκης, η Lamda Development, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΧΑΕ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η CNL Capital και η Alpha Trust Ανδρομέδα.

Άλλες εισηγμένες επιλέγουν μια τέτοια κίνηση προκειμένου να υλοποιήσουν προγράμματα ανταμοιβής και κινητοποίησης των στελεχών τους μέσα από τη διαδικασία των stock options (π.χ. Mytilineos, Τιτάν). Άλλες πάλι, προκειμένου να ακυρώσουν τις ίδιες μετοχές τους και έτσι να προχωρήσουν ουσιαστικά σε μια επιπλέον έμμεση χρηματική διανομή προς τους μετόχους.

Υπάρχει φυσικά και η Profile, που αγοράζει συστηματικά ίδιες μετοχές και σε επόμενο χρόνο τις ρευστοποιεί σε θεσμικούς επενδυτές έναντι υψηλότερων τιμημάτων. Με τον τρόπο αυτό και την εμπορευσιμότητα του τίτλου ενισχύει προσελκύοντας θεσμικά χαρτοφυλάκια και κερδίζει χρήματα ανεβάζοντας το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της.


Δάσκαλε που δίδασκες.

Μπορεί οι άνθρωποι των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων να μιλάνε καθημερινά για deals και συχνά μάλιστα να προτρέπουν τους επιχειρηματίες προς αυτή την κατεύθυνση, το παράδοξο όμως είναι πως δεν συμπεριφέρονται αναλόγως σε ό,τι αφορά τις δικές τους εταιρείες. Ακόμη και κατά την προηγούμενη δεκαετία, που ο κλάδος των ΑΕΔΑΚ δοκιμάστηκε έντονα από τη βαθιά οικονομική ύφεση, τα deals ήταν ελάχιστα παρότι υπήρχαν ορισμένοι ενδιαφερόμενοι για εξαγορές (π.χ. Alpha Trust).

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σήμερα -μετά από καλό 2020 και ένα πολύ καλύτερο 2021, όπου τα ενεργητικά ανέβηκαν κατά μερικά δισεκατομμύρια ευρώ και οι κερδοφορίες αυξήθηκαν- η κινητικότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις τείνει προς το μηδέν. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η μόνη περίπτωση που θα μπορούσε ενδεχομένως να παίξει μέσα στο 2022 είναι αυτή της MetLife ΑΕΔΑΚ, μετά την εξαγορά της ελληνικής ασφαλιστικής MetLife από την NN Hellas και μετά την πώληση του διεθνούς επενδυτικού βραχίονα της ΝΝ στην Goldman Sachs. Επί του παρόντος πάντως, μιλάμε μόνο για σενάρια και σχέδια επί χάρτου.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr