:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1235 19 - 24 Νοεμβρίου 2021


ANAMONH KAI ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Γιατί το «καλό» σενάριο κερδίζει πόντους στην αγορά
και γιατί αυτό δεν μεταφράζεται σε σαφή άνοδο



Λ
ίγες ημέρες πριν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κλείσουν τα βιβλία τους για το 2021, δεκάδες μετοχές εισηγμένων εταιρειών στο Χ.Α. διαπραγματεύονται με ελκυστικό P/E και αξιοπρόσεκτη μερισματική απόδοση, παρά την όποια άνοδο έχουν καταγράψει οι μετοχές τους τα τελευταία χρόνια.

Οι ελκυστικοί δείκτες συνοδεύονται και από θετικές προοπτικές, καθώς, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των αναλυτών και των θεσμικών φορέων, η ελληνική (και η ευρωπαϊκή) οικονομία εισέρχεται σε ένα μεσομακροπρόθεσμο κανάλι σαφώς υψηλότερων επιδόσεων σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Όμως, δεν είναι μόνο οι αριθμοί (π.χ. κερδοφορία εισηγμένων εταιρειών, προοπτικές ΑΕΠ) που ενθαρρύνουν, αλλά και μια σειρά ποιοτικών στοιχείων που έχουν βελτιωθεί δραστικά κατά την τελευταία διετία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ομαλοποίηση της κατάστασης στις τράπεζες, η «νεκρανάσταση» της ΔΕΗ, η αναβάθμιση των εταιρειών πληροφορικής, η έξοδος εισηγμένων από την κατηγορία της επιτήρησης και τα πολλά turn around stories.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διάψευσης του «βασικού σεναρίου», με την κατάσταση στο διεθνές σκηνικό να είναι έκρυθμη, τις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου εντονότατες και τις προβλέψεις των αναλυτών ταχέως μεταβαλλόμενες.



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr