f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1230 15 - 19 Οκτωβρίου 2021


Ρεύμα στον... ενθουσιασμό

Ενθουσιασμός πληροφορούμαστε επικρατεί στην διεύθυνση corporate της Εθνικής Τράπεζας, καθώς τα μηνύματα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕH είναι κάτι περισσότερο από θετικά και η Εθνική είναι η μόνη από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανήκει στο team των συντονιστών της αύξησης κεφαλαίου.

Η δουλειά είναι μεγάλη, καθώς όπως όλα δείχνουν η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ θα φτάσει (ή και θα υπερβεί) το 1 δισ. ευρώ και η επιτυχία του project θα. γράψει στα θετικά του Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Βασίλη Καραμούζη και της ομάδας του. Η στήλη πληροφορείται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕH, η ομάδα Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ έχει στα σκαριά και άλλες παρόμοιες δουλειές.


Πίεση στις κατασκευές

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των υλικών οικοδομής πίεσε ήδη στο β' τρίμηνο τα αποτελέσματα κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών. Στην Intrakat, για παράδειγμα, οι αυξήσεις τιμών σε υλικά κατασκευών και ενέργεια συρρίκνωσαν το μικτό περιθώριο κέρδους στο 2%, οδηγώντας σε ζημιές, τόσο σε επίπεδο EBITDA όσο και σε προ φόρων αποτελεσμάτων.

Η Άβαξ δεν είχε ορατή επίπτωση στα περιθώρια κέρδους, η διοίκησή της, όμως, επισήμανε ότι οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και στη μεταφορά (ναύλα) επιβαρύνουν το κόστος εκτέλεσης. Και αυτό επειδή στις συμβάσεις εξωτερικού δεν μπορεί να μετακυλίσει την έκτακτη επιβάρυνση στον πελάτη. Η εταιρεία αναφέρει πάντως ότι τα υφιστάμενα έργα εξωτερικού αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος και λόγω του ώριμου κατασκευαστικού σταδίου δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις σε τσιμέντο και σίδερο.

Είναι περίπου βέβαιο ότι το έκτακτο κόστος δεν μετακυλίεται εύκολα, ούτε στα ιδιωτικά έργα που εκτελούν οι κατασκευαστικές στην Ελλάδα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr