f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1228 1 - 5 Οκτωβρίου 2021


Έχουν δρόμο...

Επειδή η στήλη δέχεται σειρά ερωτημάτων για το τι μπορούν να περιμένουν στο ορατό μέλλον οι δικαιούχοι των πρώην ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value, ψάξαμε την υπόθεση και σας παραθέτουμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους της Commercial Value: Οι δικαιούχοι των κλασικού τύπου και των ομαδικών συμβολαίων έχουν αποζημιωθεί πλήρως, μετά και την πρόσφατη (δεύτερη) καταβολή που εισέπραξαν. Σε ό,τι αφορά τους κατόχους συμβολαίων τύπου unit linked, αυτοί έχουν εισπράξει ήδη περίπου το 75% των απαιτήσεών τους και ένα ακόμη 17% θα το λάβουν από το Εγγυητικό Ταμείου του Κλάδου Ζωής, ενδεχομένως και μέσα στο 2021, ή έστω στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Το υπόλοιπο (περίπου 13%) δεν θα το εισπράξουν ποτέ, γιατί δεν το δικαιούνται εκ του νόμου.

Πολύ δυσκολότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους της Ασπίς Πρόνοια (έχει δοθεί μέχρι σήμερα πολύ μικρό ποσό των συνολικών τους απαιτήσεων). Συγκεκριμένα, μετά το ποσό που έλαβαν πρόσφατα, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να ψηφίσει νόμο, ο οποίος να προβλέπει την κατά καιρούς επανάληψη διανομής χρημάτων από το Εγγυητικό Ταμείου του Κλάδου Ζωής, παράλληλα με τις όποιες μελλοντικές ροές από τον Εκκαθαριστή της Ασπίς. Οι αισιόδοξοι αναμένουν πως το θεσμικό πλαίσιο θα ψηφιστεί μέχρι τον Νοέμβριο και ίσως έχουμε σταδιακές διανομές χρημάτων από τον Ιανουάριο και μετά. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της συνολικής εξόφλησης θα κρατήσει ακόμη πολλά χρόνια.


Το αίτημα και η... αναμονή

Τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, στοχευμένου για την ενίσχυση των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, είτε αυτά είναι στα αστικά κέντρα είτε βρίσκονται σε χειμερινούς προορισμούς της χώρας, έθεσε στο τραπέζι της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης που είχε με τον νέο υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Οι επιχειρηματίες θέλουν να δοθεί η ενίσχυση αφού συγκριθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των ξενοδοχείων την τριετία 2019, 2020 και 2021. Αυτό όμως σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχείων, οι οποίοι τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, χτυπάνε. μύγες, δεν θα δουν. φως πριν από τις αρχές του 2022.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr