f
 :: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1227 24 - 28 Σεπτεμβρίου 2021


«Ψιλά γράμματα» με σημασία

Αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της ΣΙΔΜΑ. Κατ' αρχάς, έστω και με την ύπαρξη 14,3 εκατ. μη επαναλαμβανόμενων λογιστικών κερδών -τα ίδια κεφάλαια του μεταλλουργικού ομίλου πέρασαν σε θετικό έδαφος (+12,6 εκατ.), οπότε πληρούνται όλα τα κριτήρια για την έξοδο της μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης.

Ακόμη και χωρίς τα προαναφερθέντα 14,3 εκατ., το αποτέλεσμα του α΄ εξαμήνου ήταν έντονα θετικό, στα 11,3 εκατ. ευρώ. Βέβαια, πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί στο ορατό μέλλον τόσο κερδοφόρο εξάμηνο (έπαιξε ρόλο η εκτίναξη της τιμής του χάλυβα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα), ωστόσο η αναμενόμενη κατά την επόμενη τετραετία ανοδική τάση της ζήτησης σε Ελλάδα και Βαλκάνια δημιουργεί προοπτικές για επαναλαμβανόμενες κερδοφορίες τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, τα ζητήματα της κεφαλαιακής διάρθρωσης του ομίλου (καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια στο 2,7) χρειάζονται ακόμη αρκετή δουλειά, ωστόσο φαίνεται να είναι σαφώς διαχειρίσιμα τουλάχιστον για το ορατό μέλλον (δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας στο 1,35 και EBITDA προς καθαρούς χρεωστικούς τόκους στο 7,5). Έτσι, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών για την εισηγμένη.


Αθόρυβη διεύρυνση

Το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ κατέβαλε, τον περασμένο Μάιο, η Jumbo προκειμένου να εξαγοράσει ακίνητο επί του οποίου αναπτύσσεται κατάστημα της αλυσίδας στη Νέα Ιωνία.

Έτσι, διευρύνεται έτι περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, η Jumbo εξόφλησε εμπρόθεσμα ρυθμιζόμενες, λόγω πανδημίας, οφειλές και έλαβε ως αντάλλαγμα έκπτωση φόρου 25%. Έτσι, τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης ενισχύθηκαν κατά 6,17 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος μειώθηκε ισόποσα.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr