:: euro2day ::















Έτος 24ο Αρ.Φύλλου 1197 26 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου 2021


Βαρύ το κλίμα

Tην έντονη απαισιοδοξία τους για το μέλλον της Dionic εκφράζουν στη στήλη κύκλοι της αγοράς, όχι μόνο λόγω των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο εισηγμένος όμιλος, αλλά κυρίως επειδή δεν προβλέπουν κάποια συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. «Δεν υπάρχει κάτι απτό που να δημιουργεί προσδοκίες για συμφωνία με τις τράπεζες, τουλάχιστον με βάση τα τρέχοντα δεδομένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, από τη μια πλευρά πουλήθηκε η συμμετοχή (50%) της Diοnic στη Skroutz έναντι τιμήματος που με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρείται «τζάμπα» και από την άλλη δεν προχώρησε η αναδιάρθρωση του δανεισμού, με αποτέλεσμα ο όμιλος να λειτουργεί εδώ και χρόνια σε περιβάλλον χρηματοοικονομικής ασφυξίας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η πανδημία.

Ως αποτέλεσμα, στις 30 Ιουνίου του 2020 η Dionic είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-53,2 εκατ. ευρώ), τραπεζικό δανεισμό άνω των 43 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας στο πρώτο περυσινό εξάμηνο αρνητικό EBITDA και βαρύτατες ζημίες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της εισηγμένης εταιρείας στις 19 Νοεμβρίου του 2020: «Ειδικά για τον όμιλο, ανεξάρτητα από τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας, με δεδομένη τη χρηματοοικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, είναι επιτακτική η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων ή και άντλησης κεφαλαίων από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του ομίλου. Πρέπει να τονιστεί ότι εάν δεν υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης, ως κεφάλαιο κίνησης, δεν είναι εφικτή η αναστροφή της πορείας των οικονομικών μεγεθών».

Προφανώς, από τον Νοέμβριο έως σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και κανένα σημάδι δεν υπάρχει -όπως τουλάχιστον προκύπτει από το ρεπορτάζ- ότι θα έχουμε κάποια ευχάριστη εξέλιξη στο ορατό μέλλον...


Καλό Μάιο.

Tον επόμενο μήνα θα έχουμε, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η αγορά ουδόλως συμμερίζεται την παραπάνω αισιοδοξία καθώς το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να προκηρυχθεί δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Επιτροπή Επιλογής υπό τον Fr. Papadia. Προς το παρόν δεν έχει αναρτηθεί καμία πρόσκληση στην ιστοσελίδα του ΤΧΣ.

Η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος διαρκεί τουλάχιστον 10 ημέρες και ακολουθεί η αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων από την εξαμελή Επιτροπή Επιλογής, η σύνταξη short list και η έγκριση καταλληλότητας (fit and proper) από την ΕΚΤ. Ακολούθως, η short list πάει στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επιλέγει έναν από τους προτεινόμενους.

Αν ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία, θα πιάσουμε σίγουρα τον Μάιο, με τον Ηλ. Ξηρουχάκη να εκτελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr