:: euro2day ::















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1188 24 - 29 Δεκεμβρίου 2020


Σε καλό δρόμο

Σημαντικές εξελίξεις είχαμε στην Τζιρακιάν μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο. Πρώτα απ' όλα, οι βασικοί μέτοχοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη δίνοντας 1,42 εκατ. ευρώ στην εταιρεία (προκαταβολή έναντι της επικείμενης ΑΜΚ, ύψους 3,048 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα η Τζιρακιάν να μειώσει τις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 1,8 εκατ. ευρώ και να μετακυλίσει την αποπληρωμή άλλων έξι εκατ. ευρώ, ψαλιδίζοντας παράλληλα το επιτόκιο δανεισμού της. Στη συνέχεια, η Τζιρακιάν έλαβε πρόσθετο δανεισμό 2 εκατ. ευρώ με ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.

Έχοντας λοιπόν τακτοποιήσει το ζήτημα της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας, με το υπόλοιπο 50% της ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και επιπλέον θα φέρουν έσοδα από τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η ουσία είναι πως, συνυπολογίζοντας τη δρομολογούμενη ΑΜΚ, η εισηγμένη εταιρεία διαπραγματεύεται σήμερα στο ταμπλό του ΧΑ προς 7,2 εκατ. ευρώ, έχοντας:
Επιστρέψει σε προ φόρων κερδοφόρο αποτέλεσμα (+192.000 ευρώ στο φετινό εννεάμηνο).
Ρυθμίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, ψαλιδίζοντας παράλληλα το μέσο κόστος χρηματοδότησής της.
Βάλει σε πρόγραμμα παραγωγικές επενδύσεις, με στόχο να εκμεταλλευθεί την ανοδική ζήτηση που προσδοκά κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω των αυξημένων επενδύσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν στη χώρα.


Το... δικαστικό ράλι και τα ερωτήματα

Απίστευτο ράλι σημείωσε η «ξεχασμένη» ΒΙΟΤΕΡ μετά την ανακοίνωση επικύρωσης από το Πρωτοδικείο της συμφωνίας εξυγίανσης. Έτσι, από το 0,085 ευρώ της 9ης Δεκεμβρίου, ο τίτλος εκτινάχθηκε την Παρασκευή (18/12/) στο 0,308 ευρώ (+262%), με την αποτίμηση της εισηγμένης στο Χ.Α. να έχει σκαρφαλώσει στα 5,41 εκατ. ευρώ!

Με τη διαφορά, όμως, ότι το επενδυτικό κοινό δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της συμφωνίας εξυγίανσης, πέρα από κάποιες γενικές αναφορές ότι η εταιρεία θα εκχωρήσει έναντι δανείων μερικές δεκάδες ακίνητα που διαθέτει και κάποιες απαιτήσεις της από το Ελληνικό Δημόσιο.

Με πόσες τελικά τραπεζικές υποχρεώσεις θα παραμείνει μετά τη συμφωνία εξυγίανσης (154,7 εκατ. στις 30/6/2020); Σε ποιο ύψος θα διαμορφωθούν τα ίδια κεφάλαιά της (-99,67 εκατ. στις 30/6/2020); Τι θα συμβεί με άλλες υποχρεώσεις της εισηγμένης (π.χ. προς ERGO Ασφαλιστική); Με πόση ακίνητη περιουσία θα μείνει; Ποια είναι τα σχέδια της διοίκησης μετά την θετική αυτή δικαστική απόφαση;

Να σημειωθεί πως ο κύκλος εργασιών της ΒΙΟΤEΡ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο περιορίστηκε μόλις στα 34.000 ευρώ...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr