:: euro2day ::















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1185 4 - 8 Δεκεμβρίου 2020


Ολίγον... μύλος

Με πολυσέλιδη επιστολή προς τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, η κινεζική Cosco ζητεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, ώστε να αποκτήσει το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ.

Το συγκεκριμένο ποσοστό θα το αποκτούσαν οι Κινέζοι μέχρι τον Αύγουστο του 2021, αν προχωρούσαν σε υποχρεωτικές επενδύσεις περί τα 270 εκατ. ευρώ. Στην επιστολή της Cosco αναφέρεται πως η μεταβίβαση πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς δεν ευθύνεται ο κινεζικός όμιλος για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των επενδύσεων, αλλά και για τις δικαστικές εμπλοκές που υπήρξαν.

Ειδική, πολυσέλιδη αναφορά γίνεται και στη διαμάχη με τη δημοτική αρχή του Πειραιά, η οποία με πρόσφατη απόφασή της στην ουσία, όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι, απαγόρευσε στον ΟΛΠ να περάσει μέσα από τους δρόμους της πόλης τα μπάζα από τις εργασίες κατασκευής του σταθμού κρουαζιερόπλοιων. Το έργο του σταθμού κρουαζιερόπλοιων, όσον αφορά τις εργασίες στη θάλασσα, έχει μπλοκαριστεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έπειτα από προσφυγές κατοίκων και φορέων. Το ενδιαφέρον είναι πως την επιστολή της Cosco υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Zhang Anming. Μύλος η κατάσταση δηλαδή...


Σχέδιο «αλά αμερικάνα»
για συμψηφισμό του DTC

Πρόταση για τη λύση του Γόρδιου Δεσμού των δυσθεώρητων οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, που έχουν οι τράπεζες έναντι του Δημοσίου, επεξεργάζεται η Εθνική, όπως πληροφορείται η στήλη. Το σχέδιο μαθαίνουμε ότι προτείνει την υιοθέτηση από την Ελληνική Δημοκρατία του αμερικανικού μοντέλου. Τη θέσπιση, δηλαδή, δευτερογενούς αγοράς, στην οποία θα μπορούν να μεταβιβάζονται εκκαθαρισμένες και οριστικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits - DTC), κατά το πρότυπο αυτής που λειτουργεί στις ΗΠΑ.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν, για παράδειγμα, οι τράπεζες να μεταβιβάζουν απαιτήσεις που κινδυνεύουν να τις διαγράψουν, λόγω πενιχρής κερδοφορίας, σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, που εδρεύουν φορολογικά στη χώρα μας.

Πρόκειται για ενδιαφέρουσα προσέγγιση, καθώς ενδέχεται να δοθεί δυνατότητα σχηματισμού DTC και μεταβίβασής του και σε κλάδους αιχμής για το νέο οικονομικό μοντέλο, όπως οι πράσινες επενδύσεις (ΑΠΕ κ.ά.). Σε αυτή την περίπτωση, δυνατότητα σχηματισμού αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα δίνεται για τις ζημιές που εγγράφουν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της επένδυσης και ως την έναρξη λειτουργίας της. Υπάρχει, βέβαια, ένα τεράστιο ζήτημα. Αν η κυβέρνηση υιοθετήσει μια τέτοια προσέγγιση, θα πρέπει να φέρει μπροστά απώλεια σοβαρών φορολογικών εσόδων. Μόνο το DTC των τραπεζών ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρώ...



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr