:: euro2day ::















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1180 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου 2020


Ρόλερ κόστερ στα έσοδα

Τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα του προϋπολογισμού διέγραψαν τροχιά ελεύθερης πτώσης, με την υστέρηση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων στο 1,9 δισ. ευρώ και μόλις 3,9 δισ. ευρώ στο ταμείο. Το περίμεναν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διότι ήταν στη μέση οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ και δεν αιφνιδιάστηκαν.

Αιφνιδιάστηκαν, όμως, λένε οι πληροφορίες, όταν είδαν τις εισπράξεις το 20ήμερο του Οκτωβρίου. Τρένο! Σε 19 ημέρες μπήκαν στο ταμείο πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, ποσό πολλαπλάσιο των αντίστοιχων περσινών εισπράξεων.

Θα κρατήσει το φαινόμενο; Κανείς δεν ξέρει. Στο ΓΛΚ οι. ένοικοι είναι συνηθισμένοι: το πρωί μπορεί να είναι στο «δόξα τω Θεώ» και το βράδυ στο «βοήθα, Παναγιά» ή το αντίστροφο.


Μέτοχοι μειοψηφίας. κερδισμένοι από σπόντα!

Όσο κι αν τότε διαμαρτύρονταν για το πολύ χαμηλό προσφερόμενο τίμημα, μπορεί τελικά να βγήκαν κερδισμένοι οι μέτοχοι μειοψηφίας της Nexans Hellas, όταν το 2018 πούλησαν τις μετοχές τους, στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης που τους υπέβαλε ο μητρικός πολυεθνικός όμιλος.

Κι αυτό γιατί πέρα από τη φετινή εκδήλωση της πανδημίας, το 2019 η Nexans Hellas -αν και αύξησε ουσιαστικά τις πωλήσεις κατά 11% (κατά 2%, αν συνυπολογιστεί και η πτώση των τιμών των μετάλλων)- συνέχισε να υποχρεώνεται σε έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, το EBITDA από τα -2,8 εκατ. του 2018 διαμορφώθηκε πέρσι σε -1,47 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες από τα 4,2 εκατ. υποχώρησαν το 2019 στα 3,1 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός προσεγγίζει τα 10 εκατ. και χρηματοδοτείται από τον μητρικό πολυεθνικό όμιλο. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι μέσα στο 2019 ολοκληρώθηκε η επένδυση νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής καλωδίων οπτικών ινών.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr