:: euro2day ::















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1171 28 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2020


Καλύτεροι όροι

Χαμηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος εξασφάλισε ο όμιλος Chipita, με την τροποποίηση της σύμβασης του ομολογιακού δανείου των 200 εκατ. ευρώ. Η τροποποίηση υπογράφηκε την περασμένη άνοιξη, εν μέσω lockdown, όμως είχε συμφωνηθεί στα τέλη του 2019. Βάσει της αναθεωρημένης σύμβασης, επιμηκύνεται η διάρκεια του ομολογιακού για δύο έτη, ενώ μειώνεται το επιτόκιο από 4% σε 3% και προβλέπεται άρση εξασφαλίσεων (υποθήκες επί ακινήτων και εκχώρηση ασφαλιστηρίου ακινήτων). Υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου από 3% σε 2,75%, σε περίπτωση που ο δείκτης μόχλευσης της εταιρείας είναι μικρότερος από 3.

ΥΓ. Τον Μάρτιο του 2020, η Chipita εξέδωσε νέο κοινοπρακτικό ομολογιακό 50 εκατ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας, χωρίς εξασφαλίσεις, για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (45 εκατ. ευρώ) και χρηματοδότηση αναγκών κεφαλαίων κίνησης (5 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετα έκανε χρήση πιστωτικών γραμμών, αντλώντας 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει τη ρευστότητά της λόγω πανδημίας.


Προσωρινές και με... μέτρο

Ο πήχης των προσδοκιών δραστικών φοροελαφρύνσεων από το 2021 είχε μπει ψηλά, πριν χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδας η πανδημία, αλλά η πραγματικότητα έρχεται μάλλον να διαψεύσει τις προσδοκίες. Γνωρίζουμε πως ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για τις οικονομικές προοπτικές και τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2021, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη. Στο κρίσιμο μέτωπο των προσδοκιών για ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών, η στήλη μεταφέρει τις διατυπώσεις στελέχους που είναι σε θέση να γνωρίζει τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και τι όχι: «Σε αυτή τη φάση, κανένα μόνιμο μέτρο δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί».

Οι πληροφορίες αναφέρουν -και έχουν γίνει και σχετικές δηλώσεις από κυβερνητικούς παράγοντες- πως επιδιώκεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και πακέτο παρεμβάσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αν θα υπάρχουν και ποια θα είναι τα μόνιμα μέτρα του 2021, θα το μάθουμε σε λίγες ημέρες.

Όσο πάντως δεν καθαρίζει ο ορίζοντας της πανδημίας, είναι σαφές ότι οποιοδήποτε σχέδιο οικονομικής πολιτικής ενσωματώνει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr