|
Κίνητρα για «καινοτόμες επενδύσεις» από funds
Φορολογικά κίνητρα προς όφελος των funds που θα επενδύουν σε πράσινη ανάπτυξη, καινοτομία και startups, αναμένεται να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά ζητήματα Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όλοι οι παράγοντες του χρηματοοικονομικού κλάδου συμφωνούν με μια τέτοια κίνηση, ωστόσο επισημαίνουν πως πέρα από τα όποια φορολογικά κίνητρα, θα πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου στο τέλος της ημέρας να υπάρξει απτό αποτέλεσμα.
Κι αυτό γιατί από τη μια πλευρά χρειαζόμαστε πολλά αξιόλογα τέτοια projects σε μια ρηχή ελληνική αγορά και από την άλλη απαιτούνται και επενδυτές, οι οποίοι θα κατανοήσουν τη δυσκολία της επένδυσης και θα είναι πρόθυμοι να αναλάβουν το απαιτούμενο ρίσκο.
Καταγγελίες για οργανωμένη απάτη
Πληροφορίες για σοβαρές καταγγελίες από διαφορετικούς επενδυτές, εναντίον δύο συνδεδεμένων επενδυτικών εταιρειών, μίας στην Αθήνα και μίας στην Κύπρο, έχουν φτάσει στα αφτιά της στήλης. Η πλοκή της υπόθεσης θυμίζει έντονα φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, που νομίζαμε ότι τα έχουμε αφήσει πίσω: άγρα προσώπων που έχουν κάποια εισοδήματα αλλά όχι επενδυτικές γνώσεις και εμπλοκή τους μέσω υποσχέσεων για μεγάλα κέρδη σε σύνθετα προϊόντα και συναλλαγές με margin. Αυτή τη φορά, όμως, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που τα κάνει όλα «εύκολα και γρήγορα».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι επενδυτές λάμβαναν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι συναλλαγές θα κάνουν, τι θα αγοράσουν και πότε κ.λπ., από πρόσωπα που ΔΕΝ ήταν πιστοποιημένοι σύμβουλοι και εργάζονταν σε εταιρεία με άδεια μόνο για λήψη και διαβίβαση εντολών, αλλά και χωρίς να έχουν υπογραφεί συμβάσεις διαχείρισης ή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τα κεφάλαια βεβαίως έγιναν καπνός, οι επενδυτές όμως προχωρούν σε δικαστικές κινήσεις με βαριές κατηγορίες, όπως, μεταξύ άλλων, η απάτη και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (γι' αυτό και θα επανέλθουμε), καθώς όπως προαναφέραμε, εμπλέκει όχι μόνο ελληνική, αλλά και «συνδεδεμένη» κυπριακή εταιρεία, η οποία φαίνεται να έχει μάλιστα πολυεθνή δραστηριότητα και... βεβαρημένο παρελθόν.
|
|