:: euro2day focus ::
 :: euro2day ::
 















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1148 20 - 24 Μαρτίου 2020


O «ΣEIΣMOΣ»
ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Τι προεξοφλούν τώρα οι ελληνικές μετοχές
και τα ομόλογα


Γιατί ο πανικός έπληξε πρώτα τις τράπεζες

Ποια είναι τα δύο βασικά σενάρια
για την πορεία των αγορών


T
ην Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έκλεισε στις 948,64 μονάδες. Σχεδόν δύο μήνες μετά, βρίσκεται στα επίπεδα των 500 μονάδων. Η κατάρρευση είναι ξεκάθαρη. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε σε μικρό διάστημα πολλά από αυτά που θεωρούνταν «σίγουρα» σε όλο τον κόσμο -φυσικά και στην οικονομία.

Ειδικά για την Ελλάδα, όμως, που αποκτούσε αναπτυξιακό βηματισμό, το σοκ είναι πολλαπλό: έπειτα από τη δεκαετή κρίση που σάρωσε τη χώρα, στην έξοδο τούνελ φαίνεται ότι αρχίζει ένα άλλο.

Αυτή, όμως, είναι η μία ανάγνωση. Η δεύτερη ανάγνωση λέει, μεταξύ άλλων, ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης και όχι μίας ενδογενούς τοπικής, ότι η πείρα από τη διαχείριση των προηγούμενων κρίσεων αποδεικνύεται σημαντική (αν κρίνουμε από την άμεση αντίδραση κυβερνήσεων και αρχών σε μέτρα στήριξης), ότι η αβεβαιότητα λόγω του κορωνοϊού στάθηκε αφορμή και αιτία για να υποχωρήσουν οι αγορές από πολυετή υψηλά.

Άρα; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, καθώς κανείς δεν τολμά ακόμα να διατυπώσει εκτιμήσεις για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όμως, η χώρα πατά σε πιο στέρεο έδαφος σε σχέση με τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007. Το αν αυτό αποδειχθεί αρκετό για να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς, θα φανεί τους επόμενους 2-3 μήνες και θα κριθεί κατ' αρχάς στα εργαστήρια που ψάχνουν την άμυνα στον κορωνοϊό



Back2Top

Διαβάστε το Cover Story στις σελίδες 8 - 9
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr