:: euro2day ::















Έτος 23ο Αρ.Φύλλου 1146 6 - 10 Μαρτίου 2020


Συνεχίζουν τον... κατήφορο
οι προθεσμιακές καταθέσεις

Έφυγαν 2,1 δισ. ευρώ από τις προθεσμιακές καταθέσεις μέσα σε μόλις πέντε μήνες! Ειδικότερα, για ακόμη έναν μήνα (Ιανουάριος 2020), το υπόλοιπο των προθεσμιακών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες συνέχισε να μειώνεται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι προθεσμιακές καταθέσεις κατά το πεντάμηνο Σεπτεμβρίου-Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 2,1 δισ. ευρώ, όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως αυξήθηκαν κατά 936 εκατ. και του ταμιευτηρίου κατά 2,64 δισ. ευρώ.

Η πολιτική των τραπεζών να στρέψουν τους «καλούς» πελάτες τους σε αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά προϊόντα -για την οποία πολλές έχουμε αναφερθεί κατά το παρελθόν- όχι μόνο συνεχίζεται αλλά εντείνεται! Με ό,τι αυτό μπορεί ενδεχομένως να σημάνει μεσοπρόθεσμα για τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων. Γιατί επί του παρόντος.


Όλα στο... πράσινο

Την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εξετάζει ο όμιλος ΕΛΠΕ, μετά τη συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία JUWI. Με την παραπάνω συμφωνία, ο όμιλος ΕΛΠΕ θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 204 MW, τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης για να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Την ίδια στιγμή, μέσω συμβούλου, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια βολιδοσκοπεί, όπως πληροφορείται η στήλη, εταιρείες με παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ, επιδιώκοντας να αποκτήσει αξιοσημείωτο, για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν, οι κινήσεις των ΕΛΠΕ και Motor Oil (απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων 47 MW) δείχνουν ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους ενεργοβόρες βιομηχανίες θέλουν να χτίσουν και να ενισχύσουν το «πράσινο» αποτύπωμά τους. Ένας προφανής λόγος είναι η δημιουργία εναλλακτικών πηγών εσόδων, λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων (ηλεκτροκίνηση). Θα απαιτηθούν, όμως, αρκετά χρόνια για να υποστούν τα διυλιστήρια σοβαρή απώλεια εσόδων, λόγω της υποκατάστασης ντιζελοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων από ηλεκτρικά.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

   
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr