:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1110 28- 2 Ιουνίου 2019


Άβαξ: οι «άγνωστες» εξαγορές
σε Λιβύη και Ελλάδα

Εκτός από την απόκτηση των μεριδίων που κατείχε η υπό εκκαθάριση J&P (Overseas) Ltd σε τρεις εταιρείες που υλοποιούν έργα σε Κατάρ και Αμπού Ντάμπι, η Άβαξ προχώρησε προ διμήνου και στην εξαγορά ενός ακόμα περιουσιακού στοιχείου του πάλαι ποτέ κραταιού κυπριακού ομίλου.

Η Άβαξ απέκτησε την PSM Supplier Limited (PSM) που εδρεύει στα Channel Islands και είχε αναλάβει ενεργειακό έργο, μέσω δύο ξεχωριστών συμβάσεων, στο κοίτασμα πετρελαίου Faregh της Λιβύης, με πελάτη τη WAHA Oil Company. Το έργο βρίσκεται σε τελικό στάδιο περάτωσης, με εκτιμώμενη ολοκλήρωση εντός του 2019, καθώς έχει απομείνει η φάση της δοκιμής και παράδοσης του μηχανολογικού εξοπλισμού από τη Siemens, υπεργολάβο της PSM. Στόχος της εξαγοράς είναι να αποκτήσει η Άβαξ την εμπειρία και το ιστορικό έργων της PSP, ώστε να ενισχύσει την παρουσία της στα ενεργειακά έργα. Επιπλέον θα εισπράξει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ποσά για την εγγύηση καλής εκτέλεσης των δύο συμβάσεων του έργου, που είναι, μάλιστα, υψηλότερα του συμφωνηθέντος τιμήματος.

Η Άβαξ εξαγόρασε, έναντι συμβολικού τιμήματος, και το σύνολο των μετοχών της J&Ρ Energy Α.Ε., που επίσης ανήκε στην J&Ρ (Overseas) Ltd. αλλά είχε έδρα την Ελλάδα, και έχει μακρά εμπειρία στη μελέτη ενεργειακών έργων στο εξωτερικό.



Η Εγνατία Οδός και ο διευθύνων
οδεύει η MediaMarkt

Προ της τυπικής νομικής επικύρωσης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η συμφωνία μεταξύ του γερμανικού μητρικού ομίλου Ceconomy και της Olympia Development, για την απόκτηση ελέγχου του λιανικού δικτύου της MediaMarkt στην Ελλάδα από την Public. Πέραν της επιχειρηματικής συμφωνίας και του καθορισμού του μοντέλου της, η όλη συμφωνία υπόκειται βεβαίως υπό την αίρεση εγκρίσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η MediaMarkt αποτελεί τον νούμερο δύο παίκτη στην αγορά ηλεκτρικών, ενώ με την προσχώρησή της στον όμιλο Olympia, θα αθροίσει τη δύναμή της με την αλυσίδα Public, που εν μέρει δραστηριοποιείται στη λιανική ηλεκτρονικών ειδών. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας δίνει τη δυνατότητα στον όμιλο Olympia, που ίδρυσε ο Π. Γερμανός, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε ένα άλλο παρεμφερές κομμάτι του λιανεμπορίου, με στόχο να αξιοποιήσει τις συνέργειες που δημιουργούνται.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr