:: euro2day ::















Έτος 22ο Αρ.Φύλλου 1090 8 - 12 Φεβρουαρίου 2019


Τροχοδρομεί για το εταιρικό
ομόλογο η Aegean

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Aegean Airlines για την έκδοση εταιρικού ομολόγου. Η κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα εταιρικά ομόλογα δεν λείπει, παρά τη. βαρετή εικόνα που παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο εταιρικό ομόλογο εκδόθηκε τον περυσινό Ιούνιο από την B&F, η οποία άντλησε μέσω του Χ.Α. 25 εκατ. ευρώ. Δεκατρία συνολικά εταιρικά ομόλογα τελούν υπό διαπραγμάτευση σήμερα στο Χ.Α., ενώ τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί από αυτά προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Μετά την Aegean και έως το Πάσχα, αναμένεται ακόμα ένα δυνατό εταιρικό, αυτή τη φορά από μη εισηγμένη εταιρεία. Ο τίτλος, βέβαια, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ.



Η κρίση κόστισε τρία έτη. ζωής

Με την υγεία τους πληρώνουν οι Έλληνες την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που συντελέστηκε στα χρόνια της κρίσης. Οι άνδρες έχουν χάσει 2,3 υγιή έτη ζωής και οι γυναίκες 3 έτη την περίοδο 2010-2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του iatronet.gr, η χώρα μας κατατάσσεται μεν σε θέση πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά με σαφή πτωτική τάση, η οποία προκαλεί ανησυχία για τα επόμενα χρόνια.

Υγιή έτη ζωής χαρακτηρίζονται τα χρόνια (από τη γέννηση) κατά τα οποία άνδρες και γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή εξαιτίας συγκεκριμένων παθήσεων. Η μέση Ελληνίδα ζει 64,7 υγιή έτη (στοιχεία 2016) έναντι 67,7 ετών το 2010 (μείωση 3 έτη). Ο μέσος Έλληνας, ζει 63,8 υγιή έτη, έναντι 66,1 ετών το 2010 (μείωση 2,3 έτη). Η πτωτική αυτή τάση κρύβεται πίσω από το συνολικό προσδόκιμο επιβίωσης, το οποίο δεν εμφανίζει αξιόλογες μεταβολές στα χρόνια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2010 η μέση Ελληνίδα αναμενόταν να ζήσει συνολικά (με ή χωρίς προβλήματα) 83,3 έτη, ενώ το 2016 το προσδόκιμο ανέβηκε στα 84 έτη (αύξηση 0,7 έτη). Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους άνδρες, οι οποίοι είχαν το 2010 συνολικό προσδόκιμο στα 78 έτη και το 2016 στα 78,9 (αύξηση 0,9 έτη).

Η αλήθεια είναι πως (και) στην περίπτωση αυτή ισχύει η ρήση των αρχαίων Ελλήνων «ουκ εν τω πολλώ το ευ», καθώς η συνολική αύξηση συνοδεύεται από μείωση των υγιών ετών ζωής. Να σημειωθεί ότι πρώτος ευρωπαϊκός λαός σε υγιές προσδόκιμο επιβίωσης είναι (σε άνδρες και γυναίκες) οι Σουηδοί, με 73 και 73,3 έτη αντίστοιχα. Στην τελευταία βρίσκονται οι Λετονοί, με 52,3 υγιή χρόνια για τους άνδρες και 54,9 για τις γυναίκες. Σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκεται η Κύπρος, με 67,8 υγιή έτη για τους άνδρες και 68,8 για τις γυναίκες. Υψηλότερα από τη χώρα μας βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, με την Πορτογαλία να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί πως υψηλότερο προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης έχει και η Βουλγαρία (67,5 έτη για τις γυναίκες και 64 έτη για τους άνδρες). Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στα 63,5 υγιή έτη για τους άνδρες και στα 64,2 έτη για τις γυναίκες.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr