:: euro2day ::















Έτος 21ο Αρ.Φύλλου 1070 21 - 25 Σεπτεμβρίου 2018


Οι άξονες του σχεδίου
μετασχηματισμού της Εθνικής

Προς τα τέλη του έτους θα παρουσιάσει η διοίκηση της Εθνικής το project μετασχηματισμού της τράπεζας, ώστε οι δομές και η λειτουργία της να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος.

Προς το παρόν, έχουν διαρρεύσει ελάχιστα, όσον αφορά τις πρόνοιες του μετασχηματισμού. Προτεραιότητα θα αποτελεί σίγουρα η έμφαση στις νέες χορηγήσεις. Το νέο μοντέλο θα υπηρετεί, δηλαδή, την ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και την ανάγκη της τράπεζας να αξιοποιήσει την ιδιαίτερα υψηλή -συγκριτικά- ρευστότητά της. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται επίσης το περαιτέρω «νοικοκύρεμα» του δικτύου, κάτι που πράττουν όλες οι εγχώριες τράπεζες. Το άριστο μέγεθος προσδιορίζεται πέριξ των 400 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια.

ΥΓ. Ο φετινός στόχος νέων χορηγήσεων ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και η Εθνική εκτιμά ότι η υστέρηση του πρώτου εξαμήνου θα καλυφθεί ως το τέλος του έτους.

Η Μυτιληναίος και τα 110 εκατ. ευρώ των μετόχων

Μία από τις ελάχιστες εγχώριες εισηγμένες εταιρείες που χρησιμοποιεί σύγχρονες χρηματοοικονομικές μεθόδους για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αλλά και των αποδόσεών της είναι η Μυτιληναίος. Αξιοποιεί τη μέθοδο της προστιθέμενης οικονομικής αξίας (Economic Added Value - EVA), η οποία μετρά με χρηματικές μονάδες πόσο μεταβλήθηκε η περιουσία των μετόχων σε κάθε χρήση.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει το πλεονέκτημα ότι εντοπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά αποκλίσεις από τους στόχους, βοηθώντας στη λήψη των αντίστοιχων διορθωτικών μέτρων. Για τον υπολογισμό της λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), η αποδοτικότητα των απασχολούμενων κεφαλαίων (RoCE - Return on Capital Employed), η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων (RoE - Return on Equity) και το μέσο κόστος κεφαλαίου της επιχείρησης (WACC - Weighted Average Cost of Capital), το οποίο λαμβάνει υπόψη τη χρηματοοικονομική της διάρθρωση, δηλαδή την αναλογία ξένων και ιδίων κεφαλαίων επί των απασχολούμενων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, οι παραπάνω δείκτες για την περίοδο 1.1 - 30.6.2018 σε ετησιοποιημένη βάση αλλά και την προηγούμενη χρήση είχαν ως θετικό αποτέλεσμα 190 εκατ. ευρώ για το 2017 και πάνω από 110 εκατ. (112 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια) για το 2018.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 4
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr