Η Chipita, η προσφορά-μαμούθ και το due diligence
Το σίριαλ του. μέλλοντος της Chipita συνεχίζεται και μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπου το μόνο βέβαιο στοιχείο είναι η πρόθεση αλλαγής μετοχικής σύνθεσης. Μετά από ένα πολυσυζητημένο και επεξεργασμένο σχέδιο για IPO της εταιρείας σε ξένο χρηματιστήριο, προκειμένου η πλευρά Ολαγιάν να βρει διέξοδο, περάσαμε στο «κλεισμένο deal πώλησης» στη Mondelez έναντι τιμήματος, το οποίο φημολογούνταν ότι άγγιζε το αστρονομικό ποσό του 1,2-1,5 δισ. ευρώ (μαζί με την ανάληψη του δανεισμού του ομίλου).
Παρά τις εκτιμήσεις διαφόρων παραγόντων (και από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή...), η συμφωνία αυτή αφενός δεν επιβεβαιώθηκε, αφετέρου στο προσκήνιο εμφανίστηκε και έτερος διεκδικητής, η Pepsico.
Σύμφωνα πάντως με τις νεότερες -και ασφαλείς- πληροφορίες της στήλης, αυτές τις μέρες διενεργείται due diligence εκ μέρους τόσο της Mondelez όσο και της Pepsico, οι οποίες φέρονται να καταθέτουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στις 31 Αυγούστου.
Σεφτές στη μεταμνημονιακή περίοδο με απεργία από τα... παλιά
Σεφτέ στη μεταμνημονιακή περίοδο με συνταγή από τα παλιά αποφάσισε να κάνει το ΠΑΜΕ. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει η στήλη την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), η οποία ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, για προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων, τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με 14+1 αιτήματα;
Εκτός από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, η ΠΝΟ ζητά -μεταξύ άλλων- την επαναφορά των δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ μνημονίων καθεστώς, την αποκατάσταση της άδικης φορολογίας και την επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου.
Απειλεί, μάλιστα, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν τα παραπάνω αιτήματα δεν γίνουν αποδεκτά. Αν η απόφαση της ΠΝΟ αποτυπώνει την μεταμνημονιακή τακτική που θα ακολουθήσουν ΠΑΜΕ και ΚΚΕ, ξεκινάμε την επιστροφή στην ομαλότητα στραβά.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η απεργία προκηρύσσεται με μαξιμαλιστικά αιτήματα, την ώρα που η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δείχνει ότι σε επίπεδο νοοτροπίας δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την εποχή της αμεριμνησίας.
ΥΓ. 1. Λίγες μέρες πριν έγινε γνωστό ότι μόνο τον Ιούνιο τα ταξιδιωτικά έσοδα ήταν κατά 2,3 δισ. ευρώ αυξημένα (16%) έναντι του αντίστοιχου περσυνού μήνα.
ΥΓ. 2. Την ίδια ημέρα, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού προειδοποίησε ότι λόγω της αυστηροποίησης του ευρωπαϊκού πλαισίου για θέματα αστικής ευθύνης και αποζημιώσεων, «δεν θα αργήσει η στιγμή που οι τουρίστες θα στραφούν κατά των απεργών και στην ακτοπλοΐα».
|