:: euro2day ::















Έτος 21ο Αρ.Φύλλου 1054 1 - 5 Ιουνίου 2018


Το ελληνικό real estate
και το όφελος από... σπόντα

Σημάδια κόπωσης, που συνδέονται με την αγοραστική έκρηξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 (επενδύθηκαν περί τα 112 δισ. ευρώ), αλλά και την ωρίμανση ορισμένων αγορών, παρουσίασε η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield.

Στην τρίμηνη έκθεση Fair Value Index του διεθνούς οίκου αναλύονται οι τιμές σε 123 ευρωπαϊκές πόλεις σε γραφεία, λιανική και logistics και αναφέρεται πως οι επενδύσεις στα ευρωπαϊκά ακίνητα κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. Τοποθετήθηκαν περί τα 49 δισ. ευρώ. Ο περιορισμένος αριθμός καλών ακινήτων στις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές μπορεί πάντως να ωφελήσει την Ελλάδα καθώς «παίκτες» με αυξημένη διάθεση ρίσκου μπορούν να στραφούν προς το εγχώριο real estate.

Ενδεικτικό, πάντως, της ωρίμανσης στις αγορές real estate της Γηραιάς Ηπείρου είναι το γεγονός ότι μόλις το 19% των αγορών που περιλαμβάνονται στον δείκτη της Cushman & Wakefield αξιολογήθηκαν ως «υποτιμημένες».

Όταν ο χρόνος... «τρώει» το χρήμα

Κοντά στην αξία αποτίμησης πωλούν οι τράπεζες τα μεμονωμένα ακίνητα που διαθέτουν στην αγορά μέσω αυτόνομων διαδικασιών υποστήριξαν τα τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώθηκε με αφορμή το συνέδριο της Prodexpo. Εξήγησαν, όμως, πως για να πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων, βγαίνουν προς πώληση και μεγάλα χαρτοφυλάκια με εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Για τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, που περιλαμβάνουν κάποια καλά ακίνητα-κράχτες, αλλά και δεκάδες ακίνητα δεύτερης διαλογής, οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές. Οι προσφορές που αναμένεται να υποβάλουν τα ξένα funds για την απόκτηση των συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων εκτιμάται πως θα κινούνται κοντά στα 20 σεντς για κάθε ευρώ κόκκινου δανείου που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Τα στελέχη των τραπεζών εξήγησαν πως ακόμα και ένα καλό ακίνητο χρειάζεται μήνες για να πωληθεί μέσω της παραδοσιακής οδού (διαγωνισμός κ.λπ.), κάτι που θεωρείται πολυτέλεια με βάση τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων.

Οι ίδιοι θεωρούν πως τα καλά ακίνητα που είναι στα μεγάλα χαρτοφυλάκια θα φτάσουν κάποια στιγμή στην αγορά, αφού οι ξένοι επενδυτές κάνουν το πρώτο ξεσκαρτάρισμα, μαζί με τους συμβούλους ακινήτων.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr