:: euro2day ::















Έτος 20ο Αρ.Φύλλου 1025 10 - 14 Νοεμβρίου 2017


Οι τράπεζες, το ΕΣΠΑ και ο.
«προβληματικός» κατασκευαστής

Οι σοβαρές δυσκολίες μιας ισχυρής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία επικράτησε την τελευταία διετία σε τρεις σημαντικούς διαγωνισμούς, οδηγούν το υπουργείο Υποδομών (και τις τράπεζες) στην απόφαση να διευρυνθεί το σχήμα που θα υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις. Έτσι, εξετάζεται η σύσταση κοινοπραξίας στην οποία θα συμμετάσχει και η «προβληματική» τεχνική εταιρεία και μια δεύτερη, η οποία έχει τα τυπικά προσόντα για την υπογραφή των συμβάσεων.

Η λύση πρέπει να βρεθεί μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου, καθώς οι συμβάσεις πρέπει να υπογραφούν, ώστε να μη χαθούν κονδύλια από το εν εξελίξει ΕΣΠΑ. Οι τράπεζες, στην περίπτωση πολλών τεχνικών εταιρειών, δεν φοβούνται μόνο για τα δάνεια αλλά και για τις εγγυητικές επιστολές που τους είχαν εκδώσει κατά το παρελθόν. Το ίδιο ισχύει και με τη συγκεκριμένη κατασκευαστική επιχείρηση, που βρέθηκε προ διετίας στην επικαιρότητα.

Diversa: μία «ατυχής» εισαγωγή

Παράδειγμα «ατυχούς» εισαγωγής στην εγχώρια (Εναλλακτική) χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί αυτό της Diversa (εμπόριο ρολογιών). Η εταιρεία έκλεισε την οικονομική χρήση 2016-2017 με ετήσιες πωλήσεις «περιπτέρου» (μόλις 34.000 ευρώ), με ζημία 82.000 και κυρίως με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες, προμηθευτές, κράτος και ασφαλιστικά ταμεία (γίνονται συζητήσεις για ρυθμίσεις-μειώσεις κάποιων εξ αυτών). Παρ' όλα αυτά, η αποτίμησή της στο ταμπλό του ΧΑ ανέρχεται στο. αλμυρό επίπεδο των 4,03 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μεγαλύτερο από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων της (144.000 ευρώ στις 30/6/2017).

Εντονότερο ωστόσο σκεπτικισμό προκαλεί η μέχρι τώρα πορεία του τίτλου, καθώς η τρέχουσα τιμή του παραμένει στάσιμη στα 2,29 ευρώ εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία (!), ενώ δεν έχει αλλάξει χέρια ούτε μία μετοχή τουλάχιστον κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο. Στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, η διοίκηση μιλάει για σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

 
Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr