:: euro2day ::















Έτος 20ο Αρ.Φύλλου 1013 18 - 22 Αυγούστου 2017


EBZ: ό,τι πει ο... Σολομώντας

Έντονες διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο τρίγωνο Τράπεζας Πειραιώς - κυβέρνησης - ΕΒΖ, με στόχο να βρεθεί λύση για το διαγωνισμό πώλησης των δύο σερβικών θυγατρικών της Ζάχαρης. Ο όμιλος MK Group του Σέρβου μεγαλοεπιχειρηματία και τραπεζίτη Κόστιτς βελτίωσε περαιτέρω την προσφορά του, ανεβάζοντάς τη στα 60 εκατ. ευρώ. Η νέα βελτίωση μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε το Δ. Σ της ΕΒΖ να άρει τις επιφυλάξεις του για το δίκαιο του τιμήματος, εγκαταλείποντας τη γνωστή θέση περί διενέργειας νέου διαγωνισμού πώλησης.

Για να διευκολυνθεί, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να ανατεθεί σε ανεξάρτητο εκτιμητή από το Δ.Σ. της ΕΒΖ μελέτη για το δίκαιο του προσφερόμενου τιμήματος. Αν το προσφερόμενο τίμημα είναι εντός του εύρους στο οποίο ο εκτιμητής θα αποτιμήσει τις δύο σερβικές θυγατρικές, το Δ.Σ. της ΕΒΖ είναι θεωρητικά περισσότερο διασφαλισμένο για να εισηγηθεί την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού με υπογραφή συμφωνίας. Μένει να φανεί αν η σολομώντειος λύση λειτουργήσει...


Οι τράπεζες, το «αμπαλάρισμα» δανείων
και ο γρίφος των εξασφαλίσεων

Την από κοινού ανάθεση διαχείρισης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα εξετάσουν, τους επόμενους μήνες, οι τράπεζες. Η ενιαία διαχείριση, ιδιαίτερα στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί μείζον θέμα.

Αφενός διότι πρόκειται για χιλιάδες επιχειρήσεις (με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταξύ 1-50 εκατ. ευρώ), αφετέρου επειδή οι τράπεζες έχουν διαφορετικής ποιότητας εξασφαλίσεις. Στο πώς θα συντονιστούν μεταξύ τους Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική αναμένεται να συμβάλει η μελέτη που εκπονεί η Oliver Wyman για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr