:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 443 15 - 19 Σεπτεμβρίου 2006


Μακρόπνοος εκκοκκισμός...

H Λεβεντάκης (πρώην Βερνίκος) έχει προχωρήσει σε πλήρη απομείωση της επένδυσης που είχε κάνει για να αγοράσει την Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, εμφανίζει καθαρή θέση στο 1/2 του μετοχικού κεφαλαίου (που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει αύξηση κεφαλαίων ή να διαλυθεί) και στο τέλος του εξαμήνου είχε στο ταμείο διαθέσιμα μόλις... 2.100 ευρώ! Η εταιρεία βρίσκεται σε διαμάχη (και δικαστική) με την Αγροτική Τράπεζα, στην οποία βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους οι δανειακές υποχρεώσεις της (περίπου 9,3 εκατ. ευρώ) και την οποία κατηγορεί ως... υπεύθυνη για τη μη λειτουργία της Ελληνικά Εκκοκκιστήρια, διότι δεν της έδωσε εγγυητικές επιστολές. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν έδωσε τέτοιες επιστολές και καμία άλλη τράπεζα (η Αγροτική δεν είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα!).

Οι ορκωτοί επισημαίνουν την αβεβαιότητα για τη συνέχιση λειτουργίας της εισηγμένης μητρικής εταιρείας, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει φορολογικός έλεγχος για τα έτη 2004 και 2005, καθώς επίσης και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής και διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. των μετοχών που έλαβαν οι Belcot A.E. και ΒΙΒΑΤΟΜ Α.Ε., λόγω εισφοράς των κλάδων εκκόκκισης βάμβακος.
Σημειώνουν, δε, ότι πέρα από τα βάρη και τις υποθήκες των ακινήτων της εταιρείας για εξασφάλιση δανείων της, υπάρχουν επίσης βάρη και υποθήκες για εξασφάλιση δανείων που αφορούν και τις δύο προαναφερθείσες. Θέλετε μια... γεύση του εξαμήνου; Όλα... μαύρα! Όλα αρνητικά από το μικτό κέρδος και κάτω! Με τις ζημίες να αγγίζουν το 1,4 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση βρίσκεται στα 9 εκατ. ευρώ, όταν το μετοχικό κεφάλαιο είναι... 25 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 11,8 εκατ. ευρώ. Οι ορκωτοί ελεγκτές αναφέρουν ότι στις 29 Αυγούστου το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεπάρκειας κεφαλαίων.

Πράγματι, στις 5 Σεπτεμβρίου βγήκε πρόσκληση που έχει ως θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ή με... άλλον τρόπο, όπως επίσης και τη λύση της εταιρείας ή/και την υιοθέτηση άλλων μέτρων. Πότε θα γίνει η συνέλευση; Για να σωθεί η εταιρεία, γρήγορα! Στις 15... Νοεμβρίου! Μιλάμε για κατάσταση τραγική, που όμως έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Διόλου μακρινή, σε σχέση με την καταστροφή που επήλθε, η εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας Βερνίκος και Λεβεντάκης έκαναν δηλώσεις για τα μεγαλόπνοα σχέδια αλλαγής των δραστηριοτήτων τους. Στη συνέχεια, βέβαια, ο κ. Βερνίκος την "έκανε" πλήρως από το μετοχικό κεφάλαιο, "αρμενίζοντας" εκτός του Χ.Α. και αφήνοντας τους λοιπούς (μικρο)μετόχους να... εκκοκκίζουν!Το "σύστημα Αντώνης"... ανάποδα!

Θυμάστε αυτό που γράφαμε σε προηγούμενο φύλλο με τίτλο "Αντώνης κερνάει, Αντώνης πίνει" σχολιάζοντας επικριτικά την απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας Εκδόσεις Λυμπέρη να... αγοράσουν από τον βασικό μέτοχό της (και πρόεδρο της εταιρείας) τον ραδιοφωνικό σταθμό Best έναντι 5,3 εκατ. ευρώ;

Μόλις την Τρίτη δημοσιοποιήθηκε (επισήμως, στην ιστοσελίδα του Χ.Α.) η απόφαση μιας άλλης έκτακτης γενικής συνέλευσης, αυτής των μετόχων των Τεχνικών Εκδόσεων (του κ. Κ. Καββαθά), που έλεγε -ω, τι σύμπτωση- ότι (ανάποδα αυτή τη φορά) θα πουλήσουν έναν ραδιοφωνικό σταθμό που ανήκει στην εταιρεία στον κ. Καββαθά έναντι του ποσού των... 100.000 ευρώ!
Και επειδή μεγαλομέτοχος πλέον αυτής της εταιρείας είναι η εταιρεία του... κ. Λυμπέρη, αναρωτιόμαστε για την ύπαρξη κοινών στοιχείων στις δύο εταιρείες, που είναι εύλογο να προβληματίζουν και τον πλέον καλόπιστο αναγνώστη.

Η μεν μία (Εκδόσεις Λυμπέρη) αγοράζει από τον κ. Λυμπέρη έναν σταθμό έναντι του υπερβολικού ποσού των 5,3 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη (Τεχνικές Εκδόσεις), πουλάει έναν σταθμό (τον οποίο παίρνει ο κ. Καββαθάς) όχι στο επίπεδο που "κατάφερε" να εξασφαλίσει ο κ. Λυμπέρης (5,3 εκατ. ευρώ), αλλά για... 100 χιλιάρικα.

Στη μεν πρώτη περίπτωση εμφανίζεται η Deloitte (Χατζηπαύλου) να τον "αξιολογεί" στα 5,3 εκατ. ευρώ.

Στην άλλη εμφανίζονται κάποιοι άλλοι ορκωτοί (Κ. Σιγάλας και Σία) που τον αποτιμούν στα... 100 χιλιάρικα (ήτοι κατά 53 φορές φθηνότερα!). Επειδή όμως στον τόπο μας μάς αρέσει να χρησιμοποιούμε ξενόφερτες έννοιες με την ελληνική τους μετάφραση (όπως π.χ. "εταιρική διακυβέρνηση" και άλλα παρόμοια) χωρίς να ξέρουμε τι στην ευχή σημαίνουν στην πράξη, καλό θα ήταν κάποιος αρμόδιος (και κυρίως κάποιος που έχει την έγνοια της διαφύλαξης της αξιοπιστίας του συστήματος) να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει πώς γίνεται και υπάρχουν αυτές οι αντιφάσεις.

ΥΓ. Η άδεια ενός σταθμού αποτιμάται ή όχι στην περιοχή του 1,5 εκατ. ευρώ; Οπότε;Back2Top


Περισσότερα σχόλια στις σελίδες 4 - 5,
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr