:: euro2day ::

Έτος 9ο Αρ.Φύλλου 443 15 - 19 Σεπτεμβρίου 2006
 EDITORIAL


Kυοφορούνται εξελίξεις,
ζητούνται... ξένοι μαιευτήρες

O
ι μεγάλες αλλαγές σε μια σειρά από σημαντικούς κλάδους για την ελληνική αγορά (π.χ. τράπεζες, τρόφιμα κ.ά.) έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Σε μια σειρά άλλων κλάδων, όμως, είτε έχουν μείνει... ημιτελείς (όπως στις τηλεπικοινωνίες και την υγεία) ή φαίνεται ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους (όπως στην ακτοπλοΐα).

Όμως, το χαρακτηριστικό της κινητικότητας που εμφανίζεται αυτή την περίοδο στους συγκεκριμένους κλάδους έγκειται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο επικαλούνται (είτε άμεσα είτε έμμεσα) τη συνδρομή των... ξένων δυνάμεων και δημιουργούν ξανά στη Σοφοκλέους τοπίο μεγάλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Το Cover Story του "Μ" (σελ. 10-11) αυτή ακριβώς την κατάσταση εξετάζει, αναλύοντας τα νέα δεδομένα στην αγορά στους τρεις κλάδους (ακτοπλοΐα, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες) που αυτή την περίοδο παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο θέμα "deals".

Ιδιαίτερη αναφορά, όπως επιβάλλει η πλούσια ειδησεογραφία, γίνεται στο θέμα των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι οποίες ετοιμάζονται να "κονταροχτυπηθούν" για τα μάτια της "ωραίας" Hellenic SeaWays. Το ζήτημα, πάντως, στην ιδιαίτερη αυτή περίπτωση δεν είναι μόνο ποιος θα κερδίσει, αλλά ποιοι θα χάσουν αντικρίζοντας την άλλη όψη του νομίσματος...

Ένα ακόμη κομβικό σημείο για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι (κλασικά) οι κινήσεις της κυβέρνησης στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων (σελ. 6-7). Ήδη, ο υπουργός Οικονομίας εξήγγειλε το πρόγραμμα για το 2007 και τον στόχο για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, όμως έχει ενδιαφέρον ποιοι και γιατί μένουν έξω από αυτό, πολύ περισσότερο που το 2008 είναι έτος εκλογών...

Στο ευρύτερο τοπίο, οι αναλυτές διχογνωμούν για το μέγεθος της -δεδομένης- επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας (σελ. 40-41), για το οποίο το "κλειδί" βρίσκεται στις ΗΠΑ, ιδίως μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων και την κάμψη στην αγορά κατοικίας.

Στα διεθνή χρηματιστήρια, τώρα, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου επέτρεψε στους "ταύρους" να... πανηγυρίσουν, όμως, επί της ουσίας η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη με την επενδυτική κοινότητα να περιμένει πιο απτές ενδείξεις για τις τάσεις που διαμορφώνονται τώρα (σελ. 38).

Στο ημέτερο χρηματιστηριακό τοπίο, ξεχωρίζουν κάποιες μετοχές της "περιφέρειας" που με τη βοήθεια της... Μεγαλόχαρης (σελ. 13) άρχισαν ένα μίνι "ράλι" από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά. Η βοήθεια των φημών, πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, είναι πιο απτή...

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι εξελίξεις στις εισηγμένες δύο κλάδων που δεν βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας. Τρεις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής (σελ. 16) επιδεικνύουν ιδιαίτερη κινητικότητα, ακολουθώντας την ανάκαμψη της αγοράς. Τέλος, έξι εισηγμένες του κλάδου ένδυσης (σελ. 37) σηκώνουν... κεφάλι καταρτίζοντας μεγάλα σχέδια.

Back2TopCopyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr