:: euro2day ::Έτος 19ο Αρ.Φύλλου 975 25 - 29 Νοεμβρίου 2016


ΤΧΣ: ουδέν νεώτερον
για την Εθνική Τράπεζα...

Καμία απόφαση, ως αναμενόταν, δεν έλαβε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ κατά την τελευταία του συνεδρίαση για το θέμα της Εθνικής Τράπεζας, παρατείνοντας την εκκρεμότητα σε σχέση με τη διοίκηση της τράπεζας. Όπως είχε γράψει η στήλη «Χαμαιλέων» του Euro2day.gr, το θέμα της Εθνικής δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης. Το Γενικό Συμβούλιο απασχόλησαν άμεσα θέματα του Ταμείου και μεταξύ άλλων ενημερώθηκε για την πρόοδο της προεργασίας όσον αφορά στις επιλογές που έχει για την Εθνική Τράπεζα. Το Ταμείο έχει αναθέσει, εδώ και μερικές ημέρες, σε στελέχη του να τρέξουν όλα τα σενάρια των δυνητικών του επιλογών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου ή και άλλων -εκτελεστικών- μελών του Δ.Σ.

Στόχος είναι το Γενικό Συμβούλιο, σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του, να διαθέτει όλες τις λεπτομέρειες πριν καταλήξει σε απόφαση για το μέλλον της σχέσης του Ταμείου με το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Επιπρόσθετα, το Ταμείο περιμένει τις κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης που προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, επιμένοντας στην άποψή του ότι η διοίκηση της τράπεζας ήταν λεπτομερώς ενήμερη για την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου να αναδειχθεί νέος πρόεδρος ο κ. Τσιτσιράγκος.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η... απείθεια του Δ.Σ. της Εθνικής και ιδιαίτερα η στάση των εκτελεστικών του μελών έχει δημιουργήσει θέμα εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση και οι κινήσεις εκτόνωσης πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να αποκαθιστούν το κύρος του Ταμείου. Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, το ΤΧΣ ενημερώθηκε για την επανέναρξη της διαδικασίας ανάδειξης νέου διευθύνοντος συμβούλου. Πρόσφατα συνεδρίασε η Επιτροπή Ανάδειξης νέων μελών του Δ.Σ. της τράπεζας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν εκ νέου επαφές και με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Η ανάδειξη νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι εργολάβοι... βαρόμετρο
της κρίσης στη ΔΕΗ

Το αν είναι δύσκολη έως τραγική η κατάσταση στη ΔΕΗ, οι καταναλωτές-πελάτες της μάλλον θα το μάθουν τελευταίοι. Την προβληματική κατάσταση της πρώην κραταιής επιχείρησης, την υφίστανται οι κάθε είδους προμηθευτές της. Σε αντίθεση με τα χρόνια πριν από το 2010, όταν οι προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών μάτωναν για να αναδειχθούν μειοδότες στους διαγωνισμούς της, τώρα αυτοί που μπορούν, την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Και όσοι δεν έχουν την πολυτέλεια αυτή, φροντίζουν να οχυρωθούν απέναντι στο καθεστώς καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Όπως μας έλεγε «παθών», το γεγονός ότι η ΔEΗ έφτασε τις προκαταβολές για την έναρξη εκτέλεσης μιας προμήθειας να τις πληρώνει με δόσεις ή να αφήνει απλήρωτους εργολάβους και αυτοί με τη σειρά τους, τους εργαζόμενούς τους, είναι καταστάσεις πρωτοφανείς, όσο και οι χρονικές υστερήσεις στις πληρωμές που υπερβαίνουν κατά πολλούς μήνες τα όσα προβλέπουν οι συμβάσεις. Η αρνητική εικόνα, που επιγραμματικά μεγαλοστέλεχος της ΔEΗ την συνόψισε στα 900 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης σε προμηθευτές της, συμπληρώνεται από τους απλήρωτους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού, της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr