:: euro2day ::Έτος 19ο Αρ.Φύλλου 964 9 - 13 Σεπτεμβρίου 2016


Τράπεζες: το. «ομιλείτε ελληνικά»
και οι αλλαγές στα Δ.Σ.

Η στήλη το ακούει εσχάτως όλο και πιο συχνά: η ελληνική πλευρά δίνει μάχη ώστε όσοι στελεχώσουν τις θέσεις διοίκησης σε ΤΧΣ και τράπεζες να μιλούν ελληνικά. Δεν ξέρουμε αν ο SSM ενδώσει σε ένα τέτοιο αίτημα, ακόμη και αν έχει τεθεί επιτακτικά και σε κορυφαίο επίπεδο από την ελληνική πλευρά. Η στάση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και των θεσμών θα φανεί τις προσεχείς ημέρες, όταν και αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη θέση του προέδρου της Εθνικής. Προφανώς το να ομιλεί ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος μιας τράπεζας ελληνικά θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα και θα γλιτώσει την κυβέρνηση από τις κατηγορίες αφελληνισμού.

Από την άλλη, όμως, το κριτήριο γνώσης της ελληνικής σε συνδυασμό με τις αυστηρές απαιτήσεις που θέτει ο νόμος περί εταιρικής διακυβέρνησης περιορίζει αρκετά το εύρος όσων πληρούν τα κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην προκήρυξη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ επιλέγηκε η σολομώντειος λύση να αποτελεί προαπαιτούμενο η άριστη γνώση της αγγλικής και πρόσθετο προσόν, που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, η ευχέρεια στα ελληνικά.

ΕΤΕ: τα πωλητήρια και οι εξαιρέσεις

Η διοίκηση της Εθνικής επανέλαβε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ότι βάσει των δεσμεύσεων που υπάρχουν στο πλάνο αναδιάρθρωσης θα προχωρήσει στην πώληση δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη. Περισσότερες πληροφορίες δεν έδωσε, αλλά οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι ανάμεσα στις θυγατρικές που θα πωληθούν, δεν θα είναι η βουλγαρική UBB.

H βουλγαρική θυγατρική της Εθνικής αναδείχθηκε πρώτη τράπεζα στη συνολική αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, τόσο στην αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού όσο και στην άσκηση προσομοίωσης. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού, ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων Common Equity Tier I της UBB μειώθηκε μόνο κατά 0,4% στο 25,7%, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση μεταξύ των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα. Στο stress test που ακολούθησε, στο μεν βασικό σενάριο ο δείκτης CET I αυξάνεται στην προβολή για το 2018 στο 34%, ενώ στο δυσμενές διατηρείται στα ίδια επίπεδα (25,8%). Πέραν της Βουλγαρίας η Εθνική θα επιχειρήσει να διατηρήσει και την παρουσία της στις αγορές Κύπρου και Μάλτας.

Όσον αφορά στα non core business assets, η διοίκηση της Εθνικής ανέφερε ότι σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των Αστήρ Παλάς και NBGI, κινήσεις από τις οποίες θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια κατά 70 μονάδες βάσης. Για την Εθνική Ασφαλιστική η διοίκηση της τράπεζας ρωτήθηκε αν προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί τη δέσμευση για πώληση, ως το τέλος του 2017, του 100%, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση.Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr