:: euro2day ::















Έτος 19ο Αρ.Φύλλου 956 15 - 19 Ιουλίου 2016


Η ΔΕΗ, η πώληση του ΑΔΜΗΕ
και ο φόβος του... μπαταχτσή

Μετά κόπων και βασάνων, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 24%.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 26 Ιουλίου, με τις HSBC, Citigroup και NBG Securities να λειτουργούν ως σύμβουλοι πώλησης. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει τα εξής: Πώληση, όπως προαναφέρθηκε, από τη ΔEΗ του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, πώληση ενός επιπλέον 25% στο Δημόσιο και απόδοση στους μετόχους της ΔEΗ του υπόλοιπου 51% (carve out). Ο ΑΔΜΗΕ αποτιμάται στα βιβλία της ΔEΗ στα 916,4 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισε το 2015 με EBITDA 155 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό περίπου 300 εκατ. ευρώ. Έχει, όμως, και απαιτήσεις από τη ΔEΗ 590 εκατ. ευρώ!

Κάπου εδώ όμως μπαίνει ένα μεγάλο «ΑΝ»: Θα βρει -και πότε- το Δημόσιο λεφτά για να πληρώσει τη ΔEΗ για το 25%; Η αγορά φοβάται ότι με βάση το πρότερο παρελθόν, το Δημόσιο θα αποδειχθεί εκ νέου... μπαταχτσής, επιλέγοντας να συμψηφίσει μέρος ή και το σύνολο του τιμήματος που πρέπει να καταβάλει.

Ακόμη και στην περίπτωση που η μεταβίβαση του 25% προς το Δημόσιο καθυστερήσει, η ΔEΗ θα είναι πάλι ζημιωμένη. Θα έχει εισπράξει μεν το τίμημα από τον στρατηγικό επενδυτή, θα έχει όμως αποδώσει δωρεάν στους μετόχους της το 51% του ΑΔΜΗΕ και θα μείνει με ένα 25%, μέχρι το Δημόσιο να ενεργοποιήσει το δικαίωμα αγοράς.

Το δε Δημόσιο από την απόδοση του 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στους μετόχους της ΔEΗ θα αποκτήσει το 26% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μια και κατέχει το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔEΗ. ΥΓ. Ι: Αν δεν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, η ΔEΗ υποχρεούται να πωλήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. ΥΓ. ΙΙ: Η επιστροφή κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ προς τη ΔEΗ, πριν ενεργοποιηθεί το προαναφερθέν σχέδιο, δεν θα ενισχύσει σύμφωνα με αναλυτές το ταμείο της εισηγμένης, καθώς θα προηγηθεί συμψηφισμός οφειλών. Και οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ ανέρχονται σε 590 εκατ. ευρώ.



Σημάδια ζωής στο deal Ergo-ΑΤΕ Ασφαλιστική

Ο διορισμός της βρετανικής HSBC ως υποθεματοφύλακα της ΑΤΕ Ασφαλιστική (σ.σ. θεματοφύλακας παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς) δείχνει ότι η συμφωνία για τη μεταβίβαση της ασφαλιστικής στον όμιλο Ergo προχωράει.

Η HSBC αποτελεί τον βασικό θεματοφύλακα του γερμανικού ομίλου Ergo και πιθανότατα θα αντικαταστήσει την Πειραιώς στον ρόλο της θεματοφυλακής με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης.

Σημειώνεται ότι σε καθεστώς Solvency II, η πιστοληπτική διαβάθμιση του θεματοφύλακα παίζει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σημαντικό ρόλο. Όσο υψηλότερη είναι η αξιολόγησή του, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να ζητήσει ο επόπτης πρόσθετα κεφάλαια για την ενίσχυση της φερεγγυότητας.



Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr