|
ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΥΛΛΑ ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ
. Crash test... εξωτερικού (Brexit) και εσωτερικού (Μαρινόπουλος)
για την οικονομία και την αγορά
H |
|
χώρα, η οικονομία, η αγορά, από το φθινόπωρο του 2014 και μετά βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Τα γεγονότα είναι γνωστά, οι επιπτώσεις αυτής της παρατεταμένης κρίσης ορατές -αν και όχι αποτυπωμένες στην ακριβή τους έκταση. Έστω κι έτσι, όμως, τον Μάιο του 2016 φάνηκε κάποια χαραμάδα φωτός στο τούνελ: η περιβόητη αξιολόγηση από τους δανειστές ολοκληρώθηκε, η χώρα είδε να απομακρύνεται σχεδόν οριστικά ο κίνδυνος του Grexit, σε τελική ανάλυση οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι - έστω και στο πολύ δύσκολο περιβάλλον του τρίτου Μνημονίου- υπήρχε μια βάση πάνω στην οποία η χώρα μπορούσε να κινηθεί και να ελπίζει ότι η ομαλότητα στην οικονομική ζωή θα αρχίσει να αποκαθίσταται.
Όμως, από το «Δόξα τω Θεώ» ξαναβρεθήκαμε στο «Βόηθα, Παναγιά»: δύο απρόβλεπτα (περισσότερο ή λιγότερο.) μέτωπα, ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό, απειλούν να κρατήσουν τη χώρα κολλημένη στον βάλτο όπου βρίσκεται.
Απ' τη μια πλευρά, η απόφαση των Βρετανών να βγουν από την Ε.Ε. σκοτεινιάζει τις οικονομικές προοπτικές του επόμενου διαστήματος (άρα και τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία) και περιπλέκει την κατάσταση στο πολιτικό επίπεδο (άρα και τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, στο οποίο τόσο έχει ποντάρει η κυβέρνηση). Απ' την άλλη πλευρά, η κατάρρευση ενός κραταιού το πάλαι ελληνικού ομίλου, του Μαρινόπουλου, μπορεί να είναι μόνο η κορυφή ενός παγόβουνου που φτιαχνόταν εδώ και πολλά χρόνια, όμως απειλεί να συμπαρασύρει πλήθος εταιρειών - προμηθευτών της (με τις ανάλογες παράπλευρες απώλειες) στην πιο ακατάλληλη συγκυρία.
Σε κάθε περίπτωση το μείγμα είναι εκρηκτικό και όλα δείχνουν ότι η χώρα θα χρειαστεί -για πολύ καιρό ακόμα- να ζει κρατώντας την ανάσα της.
|
|