:: euro2day ::Έτος 19ο Αρ.Φύλλου 953 24 - 28 Ιουνίου 2016


Η βιομηχανία σε ρόλο...
σωτήρα για τις καταναλώσεις της ΔΕΗ!

Μείωση 3% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πεντάμηνο του 2016 έναντι του 2015. Το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο, η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 6,2% έναντι του 2014 και το πεντάμηνο του 2014 κατά 1,5% έναντι του 2013.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πολύ απλά ότι στις κατηγορίες που παραδοσιακά απορροφούσαν τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή νοικοκυριά, καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες, η κατανάλωση μειώνεται. Το πεντάμηνο του 2015, αντίθετα, οι ίδιες κατηγορίες είχαν αρχίσει να καταναλώνουν περισσότερο.

Άρα, ό,τι και να λέμε, ό,τι και να λένε, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ακόμη δεν έχουμε ξύσει τον πάτο, μιας που για πολλούς η κατανάλωση ενέργειας θεωρείται ένας μη αμφισβητήσιμος δείκτης για την πορεία της οικονομίας.

Αυτό είναι το ένα δεδομένο. Από τα ίδια στοιχεία όμως, προκύπτει ακόμη ένα: η εικόνα θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αν η βαριά βιομηχανία, αυτή που τροφοδοτείται από το δίκτυο της υψηλής τάσης, δεν διατηρούσε τις καταναλώσεις της. Η μόνη κατηγορία που έχει αυξημένες καταναλώσεις είναι αυτή των πελατών υψηλής τάσης.

Οι τελευταίοι, το φετινό πεντάμηνο, αύξησαν τη ζήτηση κατά 3,6% έναντι του πενταμήνου 2015. Ξέρουν λοιπόν πολύ καλά οι διοικούντες τη ΔΕΗ, και όχι μόνο, ότι αν δεν ανατραπεί η τάση αυτή, η ΔΕH θα αναγκαστεί να προσφέρει ισχυρά ανταλλάγματα στις βιομηχανίες, ώστε να κρατούν σε λειτουργία τις γραμμές παραγωγής τη νύχτα και τις αργίες. Διαφορετικά θα έχει πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής των μονάδων βάσης, δηλαδή των λιγνιτικών. Το πρόβλημα θα εντείνεται όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ που προηγούνται στην απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας και όσο οι τιμές εκτός Ελλάδος ευνοούν τις εισαγωγές.

Το μόνο παρήγορο κατά την άποψη της στήλης είναι ότι απόψεις ανεκδιήγητων παραγόντων που πρότειναν εγγράφως στη διοίκηση της ΔΕH να διακόψει την ηλεκτροδότηση βιομηχανιών για να... κερδίζει περισσότερα, τουλάχιστον δεν ακούγονται φωναχτά...Το Μνημόνιο βάζει τέλος
στα τουριστικά... όνειρα Καμμένου

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο φαίνεται πως σκοντάφτουν τα όνειρα του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να βαφτίσει «οχυρά» τις τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν σε αναξιοποίητα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα... «Fort Seasons» που προωθεί ο υπουργός, ο οποίος βιάστηκε να ανακοινώσει έτοιμες συμφωνίες δισεκατομμυρίων με Άραβες, καθώς και πώληση νησιών με ηλεκτρονικές δημοπρασίες (!), θα δυσκολευθούν να βρουν ακίνητα για να τα στεγάσουν.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει πως ολόκληρη η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν από κοινού με τους δανειστές, θα μεταφερθεί στο υπερταμείο. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι αρχαιολογικοί χώροι, οι αιγιαλοί κ.λπ.

Εκτός και αν ο κ. Καμμένος καταφέρει να πείσει τους θεσμούς πως τα πρώην στρατόπεδα και πεδία βολής είναι αρχαιολογικοί χώροι και πως η ΜΟΜΑ θα αναλάβει την αναστήλωση των αρχαίων πεντάστερων!Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr