|
Ευρείες αλλαγές εν όψει στα Δ.Σ. των τραπεζών
Ευρείες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων τραπεζών, που θα αφορούν κατά κύριο λόγο στα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, αναμένεται να φέρει η εν εξελίξει διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης, η οποία διενεργείται σε ανοικτή γραμμή με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες οφείλουν να ολοκληρώσουν την εσωτερική αξιολόγηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης πριν από το τέλος Ιουνίου. Τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που θα διενεργήσει για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εξειδικευμένος σύμβουλος.
Κόκκινα δάνεια: κυνήγι... 20 δισ. για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Στο κυνήγι στρατηγικά κακοπληρωτών, οι οποίοι διαθέτουν μεν ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, δεν πληρώνουν όμως κατά συνείδηση τα δάνειά τους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, στοχεύει η επιμονή του κουαρτέτου να ανοίξει το πλαίσιο πώλησης για όλες τις κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα... σοκ της νέας έκτακτης εισφοράς
Έως και υπερδιπλάσια εισφορά αλληλεγγύης, η οποία από «έκτακτη» γίνεται «μόνιμη», θα κληθούν να πληρώσουν για το 2016 όσοι έχουν εισοδήματα τα οποία τους συγκαταλέγουν στη μεσαία προς υψηλή εισοδηματική τάξη. Οι κυβερνητικές προτάσεις δίνουν οριακές μειώσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, οι οποίες κυμαίνονται από 9 (για εισόδημα 17.000 ευρώ) έως και 69 ευρώ (για εισόδημα 13.000 ευρώ), αλλά αλλάζουν τα... φώτα σε όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ, όπου η εισφορά από 1.000 ευρώ σήμερα κάνει άλμα στα 2.026 ευρώ.
Ασφαλιστικό: τα ναι, τα όχι και τα... ίσως για τις συντάξεις
Mεγάλη παραμένει η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και θεσμούς στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς παρά τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα έχοντας στην πράξη απορρίψει δύο κεντρικές επιλογές του υπουργείου Εργασίας: την αύξηση των εισφορών για να μη μειωθούν, ή έστω να μειωθούν όσο το δυνατό λιγότερο, οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και τη λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλών και μεσαίων οικονομικά στρωμάτων, μέσω των ποσοστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.
|
|