:: euro2day ::Έτος 19ο Αρ.Φύλλου 932 29 - 2 Φεβρουαρίου 2016


Ο όμιλος Τιτάν, τα σενάρια
και το «μένουμε Ελλάδα»


Το θέμα της πιθανής μετακόμισης της έδρας του Τιτάνα από την Ελλάδα δεν είναι καινούργιο. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 19 Ιουνίου 2015 με τίτλο «Τιτάν: Θέλουμε να μείνουμε Ελλάδα, αλλά...», με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, να δηλώνει: «Πρόθεσή μας είναι να μείνουμε στην Ελλάδα. Ωστόσο θα πρέπει να ζυγίσουμε όλα τα ενδεχόμενα και να γνωρίζουμε μέχρι πότε οι επιβαρύνσεις μας δεν θα είναι δυσβάσταχτες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι αυτό της χρηματοδότησης καθώς και το ύψος του επιτοκίου, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με εκείνο των ανταγωνιστών μας», συμπληρώνοντας πως «το 80% της δραστηριότητας και της παραγωγής μας βρίσκεται εκτός Ελλάδας και είναι απομονωμένο από τις ελληνικές εξελίξεις».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του πρόσφατου πολυσυνεδρίου «Money Show» και στην εκδήλωση του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων του ομίλου Τιτάν, κ. Τάκης Κανελλόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε έδρα, αλλά αν αναγκαστούμε, θα το κάνουμε με σεβασμό στους μετόχους μειοψηφίας».

Το Euro2day.gr συνομίλησε με κύκλους προσκείμενους στον όμιλο και μας μεταφέρθηκε πως τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε έως σήμερα. Και όταν θέσαμε το πονηρό ερώτημα για το... αν σας βρίσκουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες, πήραμε την απάντηση «Μένουμε Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πολιτικός κόσμος της χώρας θα πρέπει να συνεκτιμήσει ότι οι αντοχές των επιχειρήσεων -ακόμη και των ισχυρότερων- δεν είναι απεριόριστες. Και πως πολλές από τις μικρότερες είτε έχουν κλείσει είτε έχουν ήδη λάβει την οδό για Βουλγαρία και Κύπρο.

Τα νέα σενάρια φορολόγησης
των τυχερών παιχνιδιών


Την κατάργηση του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά την ίδια στιγμή επεξεργάζονται αύξηση της φορολογίας στο σύνολο των τυχερών παιχνιδιών (καζίνο, διαδικτυακό στοίχημα, λαχεία κ.λπ.). Η κατάργηση του πρόσθετου τέλους, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του OΠΑΠ και των πρακτόρων, εξετάζεται επειδή υπάρχει ο φόβος πως παραβιάζεται η συμφωνία που υπεγράφη με τους ιδιώτες επενδυτές κατά την πώληση του 34% του OΠΑΠ.

Αντίθετα, όσοι στο υπουργείο Οικονομικών τάσσονται υπέρ της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης στο σύνολο των τυχερών παιχνιδιών (από 30% επί των μικτών κερδών που είναι σήμερα σε 35% ή και 40% όπως εισηγούνται ορισμένοι στο ΥΠΟΙΚ) υποστηρίζουν πως δεν παραβιάζει τη συμφωνία με τους ιδιώτες μετόχους του οργανισμού. Όμως, τυχόν αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επί των μικτών κερδών (Gross Gaming Revenue - GGR), που είναι ήδη από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο σύνολο της αγοράς.Θεωρείται σίγουρη η νέα παρέμβαση του ΟΠΑΠ καθώς θα συμπιεστούν περαιτέρω τα κέρδη του, ενώ στην ουσία ναρκοθετείται και η εξαγγελθείσα (μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία στο υπουργείο, παρά τις εξαγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη...) αδειοδότηση των εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού. Η κατάργηση του τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη εξετάζεται και επειδή αντιδρούν σθεναρά οι πράκτορες του ΟΠΑΠ. Οι τελευταίοι παρουσίασαν στην κυβέρνηση και σχετική μελέτη της PwC που δείχνει το περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του. Μάλιστα είχαν εξαγγείλει και νέες κινητοποιήσεις, τις οποίες ανέστειλαν εν όψει των τελικών αποφάσεων από το υπουργείο Οικονομικών.

Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr