:: euro2day ::















Έτος 19ο Αρ.Φύλλου 931 22 - 26 Ιανουαρίου 2016


Έρχεται διπλή απελευθέρωση
στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


Νέες μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται στα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς απελευθερώνονται οι αγορές τόσο των κεντρικών αποθετηρίων όσο και των οίκων εκκαθάρισης. Το αποτέλεσμα θα είναι πως οι επενδυτές και οι εταιρείες που εισάγουν τις μετοχές τους θα μπορούν να επιλέξουν τον φορέα με τον οποίο θα συνεργαστούν. Πάντως, από την πλευρά της ΕΧΑΕ, ο γενικός διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας και ανάλυσης αγορών, κ. Παντελής Λάμπρου, δεν φαίνεται να συμμερίζεται τους φόβους ορισμένων ότι θα έρθουν τα ξένα χρηματιστήρια στην Ελλάδα και θα μας πάρουν την αγορά.

«Τα ίδια έλεγαν και όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η MIFID, αλλά οι φόβοι αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Δεν είναι καιρός ούτε για φοβίες, ούτε για προστατευτισμούς. Κανείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να δημιουργήσει έναν κεντρικό φορέα που να συγκεντρώσει όλες τις δραστηριότητες, αλλά αντίθετα, στόχος είναι να υπάρχουν πολλά χρηματιστήρια, πολλά αποθετήρια και πολλοί οίκοι εκκαθάρισης, που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους προς όφελος των επενδυτών. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η καλύτερη άμυνα είναι να προσφέρεις υπηρεσίες σε καλές τιμές, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας και με άνεση στον τρόπο των συναλλαγών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

Πειραιώς: τι τρέχει με το Paulson

Στην αγορά υπάρχει η υποψία ότι η Paulson and Co συμπεριλαμβανόταν στις 18/1 μεταξύ των (μεγάλων) πωλητών στον τίτλο της Πειραιώς. Το γεγονός ότι υπήρχε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή από brokers με τους οποίους συνεργάζεται συνήθως το αμερικανικό fund, ενέτεινε την παραπάνω υποψία. Στελέχη της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ότι η Paulson δεν σκοπεύει να αποεπενδυθεί... Αν πουλάει, το κάνει μόνο ως ένδειξη δυσαρέσκειας για την απομάκρυνση του Α. Θωμόπουλου από τη θέση του CEO, την παραμονή του οποίου στήριξε δημόσια.

Στην αγορά πάντως έχει προκαλέσει ιδιαίτερη απορία η σπουδή του αμερικανικού hedge fund να υπερασπιστεί τον κ. Θωμόπουλο δημοσίως (παρότι κατέχει μόλις το 9% της Πειραιώς), σημειώνοντας σχετικά, μεταξύ άλλων, ότι επένδυσε στην τράπεζα «κατανοώντας ότι θα παραμείνει CEO» και ότι τον θεωρεί «απόλυτα ικανό» να τη διοικήσει. Ο στόχος βέβαια δεν επετεύχθη. Ο κ. Θωμόπουλος παραιτήθηκε γνωρίζοντας προφανώς ότι το κλίμα μεταξύ των στελεχών της τράπεζας ήταν εξαιρετικά βαρύ εναντίον του, αλλά και ότι το ίδιο συνέβαινε με τις αρμόδιες αρχές και με την κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε έδειξε και η λακωνική ανακοίνωση για την παραίτησή του, που δεν περιλάμβανε καμία εκατέρωθεν φιλοφρόνηση και ευχαριστία, από αυτές που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.



Σε ό,τι αφορά στα πιθανά κίνητρα της πλευράς Paulson, οι κακές γλώσσες δείχνουν προς το μεγάλο μερίδιο δανείων που κατέχει η Πειραιώς στην επιχειρηματική αγορά και διερωτώνται αν ο μεγαλοεπενδυτής προσδοκούσε ότι οι προφανείς -πλέον- σχέσεις του με τον έως πρότινος CEO της θα του προσέφερε πλεονεκτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού επιχειρείν και στην εκμετάλλευση NPLs.





Back2Top


Περισσότερα σχόλια στη σελίδα 2 - 3
στο τεύχος που κυκλοφορεί

Copyright © 2002-2017, Media2day Εκδοτική Α.Ε. :: Ταυτότητα :: Επικοινωνία :: Οροι Χρήσης :: www.euro2day.gr