|
Ομόλογα: δύσκολο και το 2016
για τους τίτλους σταθερής απόδοσης
Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να προκαλούν εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στις κινήσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων και ειδικά των ομολόγων και των μετοχών, αφού η βαρύτητα των αποφάσεών τους έχει αυξηθεί υπέρμετρα από το 2008.
Όσο η εξάρτηση των ομολογιακών και μετοχικών αγορών από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών διατηρείται σε τόσο υψηλό βαθμό, τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο σφάλματος στο μίγμα πολιτικής που επιλέγεται.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη σαφήνειας στην πορεία των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών προκαλεί υψηλή μεταβλητότητα και στους τίτλους των ομολόγων, καθιστώντας τις αγορές τους ολοένα και πιο ευμετάβλητες.
Τράπεζες: μετρούν πληγές και στα Βαλκάνια
Πληγές στα Βαλκάνια και στις λοιπές αγορές, πλην Ελλάδας, στις οποίες δραστηριοποιούνται οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι άφησε η ελληνική κρίση καθώς στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου έχασαν περίπου το 20% των καταθέσεών τους.
Όπως προκύπτει από τα ενημερωτικά δελτία των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου, οι καταθέτες των γειτονικών χωρών -κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις και δευτερευόντως νοικοκυριά- ανησύχησαν από το ενδεχόμενο Grexit και εν συνεχεία από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Αποτέλεσμα ήταν μέσα σε εννέα μήνες να υπάρξουν εκροές καταθέσεων της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ.
Πού θα κριθεί το στοίχημα
για τον τουρισμό το 2016
Τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, αλλά και το γεγονός ότι η εθνική οικονομία εισπράττει ολοένα λιγότερα από κάθε ξένο επισκέπτη που φθάνει στη χώρα μας, αποτυπώνουν τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου της Τράπεζας της Ελλάδας.
Μπορεί οι ξένοι επισκέπτες να αυξήθηκαν από 17 εκατ. το 2013 σε 22,47 εκατ. το 2015, αλλά οι αντίστοιχες εισπράξεις δεν ακολούθησαν με ανάλογο... καλπασμό, φθάνοντας από τα 11,7 δισ. ευρώ το 2013 σε 13,5 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο του 2015.
Το στοίχημα της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση θα κάνει ποδαρικό για το νέο έτος με το ασφαλιστικό, το οποίο θα είναι το πρώτο μεγάλο μέτωπο που θα έχει να αντιμετωπίσει στο νέο γύρο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Πρόκειται για ένα «σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», καθώς, μέσα σε όλα τα άλλα, οι θεσμοί φαίνεται να πιέζουν ασφυκτικά για μείωση στις κύριες συντάξεις, κάτι όμως που η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά, αντιπροτείνοντας την αύξηση των εσόδων, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών.
|
|