|
Έκρηξη μεταβλητότητας στο Χ.Α.
Παρότι ανοδική από τις αρχές Οκτωβρίου, η διαδρομή του X.A. παραμένει άκρως ευμετάβλητη. Ο Οκτώβριος ήταν ο τρίτος καλύτερος μήνας για τον Γενικό Δείκτη τα τελευταία δύο χρόνια. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με τις αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους να παραμένουν σε άκρως αρνητικό έδαφος (από -60% έως -90%), αλλά από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν ενισχυθεί από 15% έως και 100%.
Τράπεζες: τι έδειξαν τα αποτελέσματα του stress test
Kεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο και 4,391 στο βασικό έδειξε το stress test της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Alpha Bank εμφανίζει την καλύτερη εικόνα από όλες τις τράπεζες στο βασικό σενάριο καθώς προκύπτει ανάγκη για μόλις 263 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Eurobank εμφανίζει τις μικρότερες συνολικά κεφαλαιακές ανάγκες, έχοντας το πλεονέκτημα στην περίπτωση που οι ΑΜΚ αφορούν στο σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών.
Κατασκευές: οδικά έργα χωρίς διόδια, αλλά με «ενοίκιο», προωθεί η κυβέρνηση
Την υλοποίηση σειράς μεγάλων έργων, με πρώτο τη γραμμή 4 του μετρό Αθηνών, μέσω ενός νέου μοντέλου Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που εφαρμόζεται ήδη σε μικρότερες συμβάσεις, όπως οι περιπτώσεις των σχολείων, του ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.λπ., διερευνούν στην κυβέρνηση.
Πρόκειται για το μοντέλο που προβλέπει πως οι ιδιώτες αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν, να κατασκευάσουν και να διαχειριστούν ένα έργο, χωρίς να πληρώνονται από τους χρήστες π.χ. μέσω των διοδίων.
Αντίθετα πληρώνονται από το Δημόσιο, το οποίο καταβάλλει ένα μηνιαίο (ή εξαμηνιαίο κ.λπ.) «ενοίκιο», ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο παραχωρησιούχος.
Ασφαλιστικό: το υπουργείο Εργασίας
στο κυνήγι του ... μαύρου θησαυρού
Υστατη προσπάθεια περιορισμού των μειώσεων στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θεωρούν στο υπουργείο Εργασίας την αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Προτάσεις όπως η, έστω και περιορισμένη, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα και η επιβολή νέων φόρων περνούν σε δεύτερο πλάνο, καθώς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους δανειστές όσο και από τον εγχώριο επιχειρηματικό
|
|